Hlavní obsah

USA v boji proti al-Kajdě spolupracují s bývalými Saddámovými důstojníky

– Saná/Londýn
Novinky, rei

Spojené státy v boji proti teroristické síti al-Kajdá spolupracují se zpravodajskými důstojníky bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna, jehož dopadení a popravu iniciovaly. Podle britského listu The Daily Telegraph uprchli Saddámovi lidé po americké invazi do Jemenu, s jehož tajnou službou Američané navázali spolupráci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Obě strany byly před sedmi lety nepřátelé, ale nyní je daly dohromady potíže jemenských bezpečnostních a zpravodajských služeb a posílení al-Kajdy v zemi, napsal deník s odkazem na diplomatické a armádní zdroje.

Telegraph už v polovině prosince upozornil, že USA vyslaly do Jemenu vojenské instruktory, protože v zemi zaznamenaly nárůst vlivu al-Kajdy, a po nevydařeném vánočním atentátu na letadlo nad Detroitem se spolupráce amerických a jemenských služeb zřejmě ještě prohloubí.

Washington i Londýn už přislíbily pomoc v boji jemenských úřadů proti odnoži al-Kajdy na Arabském poloostrově. Ve středu uvedl jemenský zpravodajský zdroj, že útočník z letadla byl naverbován právě v britském hlavním městě, kde studoval.

Podle listu sice přetrvávají různá podezření, nicméně americko-jemenská spolupráce už prý přinesla několik zásadních posunů a práce elitního jemenského protiteroristického oddělení je efektivnější a profesionálnější.

Původní rozvědka byla nespolehlivá

Telegraph napsal, že spojenectví mezi americkými a iráckými důstojníky vyvstalo z frustrace nad nekompetentností jemenské rozvědky Politická bezpečnostní organizace, v níž se nacházelo množství sympatizantů al-Kajdy. Podle jemenských pozorovatelů pomáhala služba i při útěku 23 lidí podezřelých teroristů z vězení v roce 2006. Tehdy unikl i Násir al-Wahajší a další zadržovaní kvůli bombovému útoku na americký torpédoborec USS Cole v roce 2000.

Po leteckých útocích na USA v září 2001 vystupňovaly USA nátlak na jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha a ten vytvořil konkurenční Národní bezpečnostní agenturu. Do ní nastoupilo množství členů obávané Husajnovy služby Mukhbarat. „Podílejí se na výcviku, ale také shromažďování informací,“ citoval britský list bývalého jemenského bezpečnostního představitele.

Dvojznačné spojenectví

Spojené státy po invazi do Iráku v březnu 2003 razili politiku důkladného debaasizace irácké politiky, armády a společnosti. Spousta členů strany a příslušníků bezpečnostních sil utekla do Sýrie, než je přivítal Sálih, bývalý Saddámův spojenec.

Za svůj obdiv k iráckému diktátorovi si jemenský prezident vysloužil dokonce přezdívku Malý Saddám, protože napodoboval Husajnův způsob nošení revolveru. Mezi těmi, komu po pádu iráckého režimu poskytl azyl, byly i rodiny bývalého vicepremiéra Tárika Azíze a bývalého místopředsedy irácké Rady revolučního velení Izzata Ibráhíma ad-Dúrího.

Prezident Sálih má však spojence i mezi salafisty, kteří hlásají islamizaci společnosti a z nichž mnozí v 80. letech bojovali proti Sovětům v Afghánistánu, díky čemuž se dostali do spojení s Usámou bin Ládinem. I proto zůstává spolupráce Američanů s Jemenci dvojznačná, doplnil The Daily Telegraph.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám