Hlavní obsah

USA tajně poskytly syrské opozici milióny dolarů, tvrdí WikiLeaks

Americké ministerstvo zahraničí tajně financovalo syrské opoziční skupiny. Plyne to z tajných depeší, jež prostřednictvím listu The Washington Post zveřejnil server WikiLeaks. Jedné z opozičních exilových skupin poskytlo americké ministerstvo od roku 2006 šest miliónů dolarů.

Článek

Exulanti z nich hradí aktivity v Sýrii a satelitní televizi Barada, která sídlí v Londýně. Vysílá dva roky a zpravodajsky pokrývá i nynější nepokoje, jejichž účastníci se snaží svrhnout režim prezidenta Bašára Asada.

Washington peníze uvolnil za vlády minulého prezidenta George Bushe, který na Sýrii uvalil sankce za údajnou podporu terorismu, a peněžní tok pokračoval i po nástupu Baracka Obamy. Jeho administrativa se ale snaží obnovit vztahy s Asadem. V lednu Bílý dům poslal do Damašku po šestileté přestávce znovu svého velvyslance.

Z článku amerického listu není jasné, zda USA ve financování syrské opozice pokračují. Dle depeší byly peníze poukázány ještě loni v září.

Americké ministerstvo zahraničí v reakci na zveřejnění depeší prohlásilo, že se nesnaží podkopávat syrskou vládu, ale pouze napomáhat demokratizaci země.

"Snaha o podporu transformace směrem k demokratičtější společnosti není nutně podkopáváním stávající vlády," řekl mluvčí ministerstva Mark Toner. Zároveň upozornil, že by měl syrský prezident Asad odpovědět na legitimní požadavky svého lidu.

Tucet obětí pře nepokojích v Sýrii

Syrské nepokoje začaly sice ve srovnání s ostatními arabskými státy později, avšak represe si vyžádaly už 200 mrtvých. Damašek násilnosti připisuje ozbrojeným gangům. Asad slíbil, že tento týden splní jeden z hlavních požadavků demonstrantů a zruší výjimečný stav.

Policisté v Sýrii zabili v pondělí čtyři demonstranty ve městech Latákíja a Idlib. Už v noci přišlo při střetu s demonstranty ve městě Homs o život osm lidí. Nepokoje v Homsu vyvolala smrt jednoho z místních kmenových vůdců, který zemřel minulý týden ve vazbě. Do ulic vyšly tisíce lidí a žádají svržení prezidenta Bašára Asada.

Zranění  v Jemenu

Od února proti svému prezidentovi protestují také Jemenci. I tam při potlačení demonstrací zahynuly desítky lidí. I v pondělí byly hlášeny nepokoje v přístavu Hudajdá. Zraněno bylo podle zdravotnických zdrojů 45 účastníků studentského protestního pochodu, mezi něž se vmísili policisté v civilu a začali střílet. Postřeleno bylo 12 lidí, další utrpěli jiná zranění, když pochod napadla skupina výtržníků s kameny a klacky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám