Hlavní obsah

USA se pokusily osvobodit rukojmí Al-Káidy, ale neuspěly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američana britského původu Lukea Somerse, kterého vězní Al-Káida na Arabském poloostrově, se v Jemenu pokusily osvobodit americké síly. Akce, kterou minulý měsíc schválil prezident Barack Obama, ale uspěla jen částečně. Oznámila to ve čtvrtek americká Národní bezpečnostní rada. Al-Káida ve čtvrtek současně pohrozila jeho zabitím.

Foto: Reuters TV, Reuters

Luke Somers na videu Al-Káidy

Článek

Společná záchranná akce jemenských a amerických sil se uskutečnila 25. listopadu.

„Bohužel Luke na místě nebyl, i když další rukojmí z jiných zemí tam byla a byla zachráněna,“ uvedla podle BBC mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Bernadette Meehanová.

Podařilo se zachránit šest Jemenců, Saúdského Araba a Etiopana, které Al-Káida věznila v horské jeskyni v odlehlém okresu Hadžr al-Sayar v provincii Hadramaut. Při akci bylo zabito sedm bojovníků teroristické organizace.

Meehanová dodala, kdy se rozhodlo o akci: „Jakmile měla americká vláda spolehlivé zpravodajské informace a operační plán, prezident schválil ministerstvu obrany, aby provedlo operaci s cílem zachránit pana Somerse.“

Mluvčí oznámila, že podrobnosti o akci nesdělí: „Primární obavy o bezpečnost pana Somerse a bezpečnost amerických sil, které provádějí tyto mise, vytváří imperativ nezveřejňovat informace vztahující se k zajetí pana Somerse a pokusu jej zachránit.“

Foto: Reuters TV, Reuters

Představitel Al-Káidy na Arabském poloostrově hrozí zabitím amerického rukojmí

Přestože Meehanová  zdůraznila, že prezident může být hrdý na muže, kteří misi podnikli, je akce dalším neúspěchem při podobných operacích. Už v létě se nepovedlo zachránit muže zadržované Islámským státem.

Hrozba zabitím

Al-Káida na Arabském poloostrově pohrozila, že Somerse zabije poté, co Islámský stát zavraždil od srpna postupně pět západních rukojmí. Hrozbu přineslo nedatované tříminutové video, které se objevilo na internetu ve středu večer.

Představitel Al-Káidy na něm kritizuje zahraniční politiku prezidenta Obamy, která vede k masakrům. Zmiňuje především útoky bezpilotních letadel na islámské radikály v Jemenu a nálety v dalších muslimských zemích. Hrozí také zabitím uneseného Američana, pokud nebudou splněny neupřesněné požadavky.

Na videu je muž ve fialové košili, který říká, že je Somers a byl zadržen před více než rokem. Uvádí, že hledá „jakoukoli pomoc, která by ho dostala z této situace“.

Somers pracoval jako novinář a fotograf pro místní zpravodajskou agenturu. Jeho zprávy přebírala média na celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám