Hlavní obsah

USA rozšiřují nálety v Sýrii, nebudou brát ohledy na Asada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy povedou nálety na obranu svých spojenců v Sýrii bez ohledu na to, že by to mohlo ohrozit syrskou armádu. Až dosud se Američané střetu s vojskem syrského prezidenta Bašára Asada vyhýbali. Nový pokyn vydal podle listu The Wall Street Journal (WSJ) prezident Barack Obama.

Foto: Shawn Nickel, Reuters

F-18E Super Hornet doplňuje palivo z letounu KC-135 Stratotanker.

Článek

Ve Washingtonu se podle WSJ vedla několik měsíců debata o rozšíření mandátu leteckých operací. Existuje riziko otevřeného konfliktu se syrskou armádou, která až dosud proti cizím letadlům nepoužívala protileteckou obranu.

Odborníci, které list cituje, tvrdí, že riziko přímého střetu s armádou alespoň prozatím nehrozí. Nově vycvičení bojovníci se prý omezí na boj s IS, a budou tedy působit na území, kde syrská armáda neoperuje.

Washington doposud trval na tom, že nehodlá vstupovat do bojů mezi opozicí a Damaškem a nebude útočit na syrské vojáky. Míní se soustředit na porážku Islámského státu, i když mnozí vhodní rekruti mají zájem především svrhnout Asada a Turecko svou pomoc dlouho podmiňovalo zapojením do akcí proti Asadovi.

Ochrana nově vycvičených vzbouřenců

Vzdušná podpora má především ochránit  jednotky, v nichž bojují rebelové vycvičení Američany.

Zřejmě jde o reakci na případ z minulého týdne, kdy příslušníci Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu zajali asi dvacet členů Divize 30, jak si nově vycvičení členové syrské opozice říkají. [celá zpráva]

Pentagon jejich únos nepotvrdil, od té doby ale Američané akce v Sýrii zesílili. [celá zpráva]

Mluvčí Národní bezpečnostní rady Alistair Baskey řekl, že je Bílý dům odhodlán zajistit úspěch novým jednotkám a umožnit jim plnit misi. Tato podpora podle něj zahrnuje „obrannou palbu na jejich ochranu”.

Výcvik zatím dokončilo něco přes 50 lidí. Mají být hlavním spojencem letecké koalice v pozemních operacích proti IS. Spojené státy je vybírají podle přísných kritérií a chtějí po nich, aby se omezili jenom na boj proti radikálům. Většina členů syrské umírněné opozice ale do bojů vstoupila s cílem svrhnout Asada.

Ministr obrany USA Ashton Carter přiznal, že Spojené státy mají problém sehnat rekruty. Zdůraznil však, že samotné nálety v boji proti IS nestačí a že USA potřebují spojence na zemi, kteří by udrželi území osvobozené od radikálů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám