Hlavní obsah

USA chtějí návrat k jaderné dohodě s Íránem, jsou připravené zrušit sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy jsou připraveny zrušit sankce vůči Íránu, aby se obnovilo dodržování jaderné dohody s Teheránem. Zrušily by ty, které úmluvě z roku 2015 odporují. Podle agentury Reuters to ve středu bez bližších podrobností oznámilo americké ministerstvo zahraničí.

Foto: Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

„Jsme připraveni podniknout kroky, které jsou nutné k návratu k JCPOA, včetně zrušení sankcí, jež JCPOA odporují. Nejsem v pozici, abych vám řekl veškeré podrobnosti ohledně toho, čeho by se mohly týkat,” sdělil novinářům mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

Sdělil to poté, co se ve čtvrtek podle nejmenovaného amerického činitele sešli odděleně zástupci Íránu a USA, aby projednali, které sankce by Washington mohl zrušit a ke kterým částem dohody by se Teherán mohl vrátit.

JCPO je zkratka pro  dohodu o íránském jaderném programu nazvanou Společný všeobecný akční plán. Uzavřely ji s Teheránem v roce 2015 Spojené státy, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo. Její součástí bylo zmírnění protiíránských sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu a záruky, že Írán nebude vyvíjet jaderné zbraně.

Trump  od dohody odešel, Biden ji chce 

Bývalý americký prezident Donald Trump od dohody jednostranně odstoupil a sankce proti Íránu obnovil. Írán následně začal části dohody porušovat, i když zbylí signatáři ji dodržovali. Navyšoval množství obohaceného uranu nad povolené množství a omezil i přístup mezinárodních inspektorů do svých jaderných zařízení. Hájil to tím, že EU nedokázala najít mechanismus, jak americké sankce obejít, protože by jim mohly čelit i evropské firmy.

Írán odmítl nabídku EU na jednání s USA

Blízký a Střední východ

Nynější americký prezident Joe Biden už dříve uvedl, že se USA k jaderné dohodě opět připojí, ovšem za předpokladu, že ji Írán začne znovu plně dodržovat. Teherán naopak argumentuje tím, že USA porušily smlouvu jako první, takže Washington musí učinit první krok a zrušit své sankce. O tom, jak dohodu zachovat, diplomaté tento týden jednali ve Vídni.

Komplikovaná jednání ve Vídni

Zástupci Íránu a USA uvedli, že od rozhovorů, jež v úterý začaly ve Vídni, neočekávají rychlý průlom. Prostředníky dělají podle Reuters evropští a další diplomaté, jelikož Teherán přímá jednání se zástupci USA odmítl.

USA se za Bidena důrazně vracejí na Blízký východ

Blízký a Střední východ

Zástupci Íránu, Británie, Číny, Francie, Německa a Ruska v úterý podle Reuters dospěli ke shodě na vytvoření dvou expertních skupin, jejichž úkolem bude vytvořit seznam amerických sankcí, které by mohly být zrušeny výměnou za konkrétní kroky Íránu k plnění jaderné dohody.

Podle nejmenovaných diplomatů pracovní skupiny, kterým předsedá EU a v nichž nejsou zastoupeni Američané, spolu dnes jednaly. Nejmenovaný americký činitel Reuters sdělil, že americká delegace ve Vídni byla s obsahem jednání seznámena.

Reklama

Výběr článků

Načítám