Hlavní obsah

Ukrajina se zapojila do vyšetřování pádu boeingu. Do Teheránu vysílá experty

– Kyjev/Teherán

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ještě ve středu večer do Íránu odletí letadlo s ukrajinskými experty. Jejich hlavním úkolem bude podle něj zjistit příčiny a viníky letecké katastrofy u Teheránu, kde v troskách ukrajinského boeingu zahynulo všech 176 lidí na palubě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící trosky zříceného ukrajinského boeingu u TeheránuVideo: Reuters

 
Článek

„Všichni budou zapojeni do vyšetřování, cílem je identifikovat a repatriovat těla Ukrajinců, kteří při katastrofě zahynuli. Nepřetržitě vedu konzultace s našimi zahraničími partnery. Naší prioritou je zjistit pravdu o této strašné katastrofě, a kdo za ni zodpovídá,” napsal Zelenskyj na sociální síti.

Foto: Iran Press, Reuters

Trosky ukrajinského boeingu, který havaroval u Teheránu

Mezi experty mají být záchranáři, zástupci ministerstev obrany, vnitra, tajné služby SBU, národní bezpečnostní rady, leteckých úřadů, vyšetřovatelé leteckých nehod a představitelé aerolinek UIA, kterým boeing patřil.

Írán: Technické problémy. Vyloučeno, tvrdí Ukrajina

Podle íránského úřadu pro letectví stroj havaroval pravděpodobně kvůli technickým problémům. Podle agentury DPA však není jasné, jak úřady tak brzy dospěly k takovému závěru.

Ukrajinské aerolinky UIA tvrdí, že stroj byl v pořádku: Boeing 737-800 NG byl vyroben v roce 2016 a technický servis naposledy absolvoval před dvěma dny. Aerolinky nepředpokládají, že by se zkušená posádka dopustila chyby.

Foto: Reuters

Záchranáři ohledávají trosky zříceného ukrajinského letadla

Při katastrofě podle šéfa ukrajinské diplomacie Vadyma Prystajka zahynuli občané sedmi států: 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců (dva cestující a devět členů posádky), deset Švédů, čtyři Afghánci, tři občané Německa a tři Britové. Další dva cestující se sice k letu do Kyjeva zaregistrovali, ale na palubu nakonec nenastoupili.

Německé ministerstvo zahraničí ovšem uvedlo, že nevychází z toho, že by při leteckém neštěstí u Teheránu přišli o život němečtí občané. „Dosud nemáme žádné informace, podle nichž by mezi oběťmi zřícení letadla v Íránu byli němečtí státní příslušníci,” citovala agentura DPA z prohlášení ministerstva.

U Teheránu se zřítil ukrajinský boeing, nejméně 176 mrtvých

Blízký a Střední východ

Podle DPA byli na palubě havarovaného letounu tři lidé, kteří v Německu byli registrováni jako osoby žádající ochranu.

Kanada je domovem velké íránské diaspory a UIA nabízí relativně levné lety mezi Torontem a Teheránem s mezipřistáním v Kyjevě, poznamenala agentura AFP.

Podle seznamu cestujících nejméně 25 pasažérů bylo mladších 18 let. Třináct cestujících podle íránské tiskové agentury Isna studovalo na prestižní teheránské univerzitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám