Hlavní obsah

Tvrdé boje v syrské provincii Hamá mají desítky obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Idlib

Tvrdé boje zuřily v pátek na severu syrské provincie Hamá, uvedla syrská státní tisková agentura SANA. Vládní vojáci se snaží vytlačit s pomocí raketové palby radikály spojené s bývalou teroristickou skupinou Džabhát an-Nusra. Podle exilové organizace SOHR monitorující děni v zemi, padlo v bojích skoro sto lidí.

Foto: ČTK/AP

Bílé přilby odnášejí tělo civilní oběti po náletu vládních sil na provincii Idlib

Článek

Zabito bylo 51 vládních vojáků a 45 radikálů, uvedl SOHR. Vládní síly útočí ve dvou směrech na vesnice Džabin a Latamina, které nedávno obsadili radikálové. U Džabinu se podařilo zničit opevnění pozice vzbouřenců, z nichž mnozí náleží ke skupině Haját Tahrír aš-Šám (HTS). Ta ovládá velkou část sousední provincie Idlib a její okolí. Jádrem HTS je skupina Džabhát an-Nusra, která je spojená s Al-Káidou.

U druhé vesnice použila armáda kromě raket i klasické dělostřelectvo s cílem zničit zásobovací cesty. Právě odtamtud má pocházet většina zabitých rebelů. Útok byl zahájen poté, co ve čtvrtek syrské vládní síly odvrátily útok na vesnici Kasabija, která byla osvobozena v květnu.

Právě na severu provincie Hamá probíhají v posledních dnech nejtvrdší boje.

Syrská armáda vede od dubna ofenzivu proti radikálům a povstalcům na severozápadě země, kteří se snaží upevnit své pozice. Tažení syrské armády vedlo ke kolapsu příměří mezi syrskými vládními silami a povstalci, které loni vyjednaly Turecko a Rusko.

Od 30. dubna, kdy byla ofenziva zahájena, zemřelo na obou stranách 2000 lidí, z toho 532 civilistů, uvedl SOHR. Od té doby vyhnaly boje z domovů podle odhadu OSN 330 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám