Hlavní obsah

Turecký generál vidí v puči prsty CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Bývalý šéf turecké armády İlker Başbuğ je přesvědčen, že za neúspěšným pučem z 15. července stojí i americká Ústřední zpravodajská služba (CIA), která chtěla oslabit tureckou armádu. Zašel ještě dále než prezident Recep Tayyip Erdogan, který vinu připisuje jen duchovnímu Fetullahovi Gülenovi, jenž žije v USA a vše popírá.

Foto: Profimedia.cz

İlker Başbuğ

Článek

„Vzpoura měla podporu ze zahraničí. Bylo by proti přirozenosti, kdyby tomu tak nebylo,“ řekl İlker Başbuğ. Svou teorii v rozhovoru pro CNN Türk dále rozvinul. „Kde žije Gülen? Ve Spojených státech. Kdo mu dává příležitosti? CIA,“ dedukuje generál.

„Má snad Gülen povolení k pobytu v USA za nic? Myslíte si, že by ho zpravodajská služba nevyužila?“ spekuloval dále Başbuğ, který byl sám v roce 2013 odsouzen na doživotí za podíl na pokusu o převrat, než byl o rok později omilostněn.

Podle něj příznivci Gülena, kteří se infiltrovali do armády, nejednali na základě vlastního svobodného rozhodnutí. „Ti, kdo zorganizovali toto hnutí, měli své cíle.“

„Gülenovo hnutí naplánovalo a zosnovalo vzpouru z 15. července. Druzí byli ti, kdo nejednali hned a váhali. Byli to gülenisté? Ne. A třetí skupina se sestává z těch, kteří nebyli gülenisté a chtěli využít výhod z událostí,“ dodal bývalý velitel.

Nebyl to prý klasický převrat

Podle něj vzbouřenci chtěli ustavit stát, který by vyhovoval jejich pojetí víry, což podle něj znamená, že nešlo o klasický vojenský převrat. „Nepopsal bych vzpouru z 15. července jako vojenský převrat. Nepodobá se jiným vojenským převratům a já bych se proto k této definici nepřikláněl. Byla to ozbrojená akce Gülenova hnutí.“

Başbuğ ale podobně jako vládnoucí představitelé varoval před tím, jak rozsáhlé je gülenistické hnutí: „Čelíme organizaci, které se rozšířila do rozsáhlých oblastí. Nepodceňujme (její) plánování.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám