Hlavní obsah

Turecko si stěžuje, že nemá atomovou bombu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středečním projevu před členy vlastní strany Rozvoje a pokroku (AKP) nejen hrozil Evropské unii, že do ní nechá odejít milion syrských uprchlíků. Zdůraznil také, že není přijatelné, aby jaderné velmoci bránily Turecku v získání vlastní atomové bomby, když ji má Izrael.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Některé země mají rakety s jadernými hlavicemi, a ne jednu nebo dvě. Ale říkají nám, že my je nemůžeme mít. To nemohu akceptovat,“ řekl podle agentury Reuters Erdogan. Uvedl, že mu jeden bývalý prezident nejmenované země řekl: „Právě teď máme 7500 raket s jadernými hlavicemi, ale Rusko jich má 12 500 a Amerika 15 000. Vyrobíme proto nějaké další.“

Erdogan zdůraznil, že je nepřijatelné nemít jaderné zbraně, když je vlastní Izrael: „Má je nedaleko Izrael, je to skoro soused. A zastrašuje jejich vlastnictvím, že je má. Nikdo se jich nemůže dotknout.“ Erdogan dodal, že chce mít stejnou ochranu.

Turecký prezident také přidal nepravdivé tvrzení, že jaderný arzenál je běžným vybavením všech vyspělých států. „Na světě není jediný rozvinutý národ, který by jej neměl,“ prohlásil Erdogan. Ve skutečnosti mnohé rozvinuté země atomové zbraně nemají, ze zemí G8 např. Německo, Japonsko či Itálie. A nemá je ani Česká republika.

Pracujeme na tom, napsal vládní list

Podle agentury Reuters není jasné, zda si skutečně míní Turecko opatřit jaderné zbraně a případně kdy. Vládní list Daily Sabah však už napsal: „Pracujeme na jaderných raketách.“

Turecko přitom už v roce 1968 přistoupilo ke smlouvě o zákazu šíření jaderných braní a v roce 1993 se připojilo k zákazu testů jaderných zbraní.

Erdogan také odsoudil, že je Turecko kritizováno kvůli nákupu ruského systému protivzdušné obrany S-400. Stěžoval si na výhrady, že si Ankara tento systém pořídila. „Proč ho nemůžeme mít? Jak nazývají S-400? Říkají tomu obranný systém, ne útočný systém. Brání nám dokonce v tom, abychom si opatřili obranný systém,” naříkal Erdogan.

Turecký prezident v projevu ke straníkům také pohrozil, že nechá odejít milion syrských uprchlíků do Evropy, pokud bude EU proti tomu, aby se zřídil 30 km široký bezpečnostní koridor na syrském území u tureckých hranic. V něm nebudou moci působit kurdské milice a přesune se tam onen milion Syřanů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám