Hlavní obsah

Turecko jedná o nákupu ruských suchojů

Moskva/Ankara

Rusko a Turecko vedou předběžná jednání o možném prodeji ruských stíhaček Su-35 Ankaře. Agentuře RIA Novosti to v pátek řekl vysoce postavený ruský představitel. Moskva tyto letouny nabídla Ankaře jako náhradu za americké stroje F-35, jejichž dodávku zrušil Washington v reakci na turecké rozhodnutí pořídit si ruské systémy protivzdušné obrany S-400.

Foto: Profimedia.cz

Ruský Suchoj Su-35 představený na istanbulském Teknofestu

Článek

V pátek ruský vicepremiér Jurij Borisov řekl, že Turecko projevilo zájem o ruskou vojenskou techniku, zejména o stíhačky Su-35: „Ukázali jsme kvality celého našeho vybavení. Projevili zájem. Rozhodnutí je na nich.“

Ruský Suchoj Su-35 byl představen Turkům mezi 17. a 22. zářím v rámci istanbulského Teknofestu, což je veletrh zaměřený na moderní technologie, zejména aerokosmické, uvedl list Hürriyet.

Turecko si stěžuje, že nemá atomovou bombu

Blízký a Střední východ

„Součinnost v tomto směru se rozvíjí postupně. Teď je ještě brzy hovořit o nějakých kontraktech a říkat, že jsme dosáhli něčeho konkrétního. Otázka se posuzuje, vedou se konzultace na úrovni odborníků, expertů a tak dále,” řekl ředitel ruské Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci Dmitrij Šugajev k možnému nákupu strojů Su-35.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan projevoval při srpnové návštěvě moskevského aerosalonu zájem o nejmodernější ruskou stíhačku Su-57, která patří stejně jako americký F-35 mezi bojová letadla páté generace, zatímco Su-35 je stroj generace 4+. [celá zpráva] Šugajev k tomu poznamenal, že se nejprve může jednat jen o Su-35 a Su-57 by mohly následovat až v další fázi.

Pustím do EU milion uprchlíků, vyhrožuje Erdogan

Blízký a Střední východ

Su-35 je už několikátou modernizací stíhaček Su-27, vyvinutých ještě v sovětské éře jako odpověď na americkou stíhačku F-15. Modernější Su-57, dosud ani nezavedenou do výzbroje ruského letectva, vyvinuli Rusové jako obdobu americké „neviditelné” stíhačky F-22. Tu ale Washington nedodává ani svým spojencům, na rozdíl od novějšího a lehčího stroje F-35.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám