Hlavní obsah

Turecko bombardovalo v Iráku 60 cílů

ČTK, aš, Novinky, Hürrieyt, RIA Novosti
ANKARA

Turecký generální štáb v pátek oznámil, že jeho letectvo podniklo v úterý nálety na 60 cílů na severu Iráku. Opět se zaměřily na základny kurdských separatistů z Kurdské strany pracujících (PKK). Od konce loňského roku jde už o několikátý nálet na území iráckého Kurdistánu, kde mají své základny bojovníci z PKK.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký stíhací bombardér F-16 se vrací na základnu Diyarbakirz náletu na Kurdistán.

Článek

Turecká média o náletu informovala už ve středu, ovšem nezmínila jeho rozsah. Uvedla pouze, že byla zničena základna PKK v Harkúku a že bylo využito zpravodajských informací Američanů.

Páteční zpráva generálního štábu vyjmenovala zasažené cíle: "Nálet byl zaměřen na osm skupin cílů. Pět velitelských stanovišť, dvě komunikační centra, 15 výcvikových táborů, 18 úkrytů, dvě protiletecké baterie a čtyři skladby munice byly zničeny.“

Turecké stíhací bombardéry F-16 použily kromě běžných bomb i bomby naváděné laserem. Průzkum oblasti provedla turecká armáda pomocí bezpilotních letadel Heron.

Ve zprávě nejsou zmíněny ztráty na straně kurdských separatistů.

Útok už ve středu potvrdili kurdští pešmergové s tím, že turecká letadla ostřelovala Mahmúdiji v nejsevernější irácké provincii Dahúk a příhraniční vesnici Hakuri.

Turecká média zmínila, že útok byl podniknut v den, kdy byla v Iráku americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a velitel amerických jednotek v Iráku David Petraeus se setkal s vůdcem Kurdů Masúdem Barzáním.

V prosinci při útocích Turci v iráckém Kurdistánu zabili 175 separatistů z PKK. Přeshraniční útoky loni schválila turecká vláda a odhlasoval je i parlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám