Hlavní obsah

Turecko a Rusko se podělily o zajištění koridoru kolem dálnice v Idlibu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko a Rusko se podělily o zajištění koridoru kolem dálnice v syrském Idlibu, oznámil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Rozdělení hlídek je součástí dohody o příměří tohoto území, která platí od minulého týdne.

Foto: ČTK/AP

Automobil turecké armády v Idlibu

Článek

Hlídky mají být zajištěny v pásech širokých šest kilometrů kolem dálnice M4 jižně i severně od ní. Rusové budou střežit jižní úsek, Turci severní. Dálnice spojuje západosyrskou Latákíji se Sarákibem, který leží v provincii Idlib.

Na příměří v Idlibu se dohodli 5. března prezidenti Turecka a Ruska Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin. Rusko v Sýrii bojuje na straně tamní armády, zatímco Turecko podporuje některé povstalecké skupiny.

SPECIÁL: Turecká invaze v Sýrii

Speciály

Çavuşoglu zopakoval stanovisko Ankary, podle nějž turecká armáda zasáhne, pokud syrské vojsko příměří poruší. Ministr, jehož citovala turecká agentura Anadolu, také řekl, že USA nabídly, že poskytnou tajné informace týkající se Idlibu.

Dodal, že pokud Washington Turecku nabídne rakety Patriot, nebude turecký nákup ruského protiraketového systému S-400 překážkou v jejich rozmístění. Americký prezident Donald Trump při loňském setkání s Erdoganem označil dodávku tohoto ruského systému za komplikující faktor americko-tureckých vztahů.

Ankara a Moskva se na nákupu dohodly roku 2017 a Rusko začalo systém Turecku dodávat loni v červenci. Pentagon přitom Ankaře nabízel svůj srovnatelný systém Patriot, ovšem nepřistoupil na požadavek přenést část výroby do Turecka. Rusko postupovalo přesně opačně.

Reklama

Výběr článků

Načítám