Hlavní obsah

Trumpův „plán století” pro Blízký východ se odkládá. Na které století? ptají se v Izraeli

Jeruzalém

Americký mírový plán, jehož cílem je nastolit mír mezi Izraelem a Palestinci a jehož zveřejnění se po odkladech očekávalo začátkem tohoto roku, bude o několik měsíců odložen. Řekl to v neděli novinářům americký velvyslanec v Izraeli David Friedman.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Prezidenti USA a Izraele Donald Trump a Reuven Rivlin s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem

Článek

Uvedl to během návštěvy poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Johna Boltona, který v Izraeli jednal o chystaném stažení amerických vojáků ze Sýrie.

Friedman podle deníku The Times of Israel novinářům řekl, že mírový plán je sice „téměř zcela hotov”, jeho zveřejnění ale bude o několik měsíců odloženo.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Americký velvyslanec v Izraeli David Friedman promluvil na slavnostním otevření americké ambasády v Jeruzalémě.

Důvodem jsou podle něj mimo jiné dubnové parlamentní volby v Izraeli. Bílý dům chce plán zveřejnit „takovým způsobem, aby měl nejlepší šanci na dobré přijetí”, řekl Friedman. Dodal, že text dokumentu ještě musí být před zveřejněním „slovně vypilován a doladěn”.

Od Trumpova plánu nikdo nic moc nečeká

Mírový plán pro Izrael a Palestince, který americký prezident Donald Trump nazývá „plánem století”, je spíše než s nadějemi očekáván se skepsí. Bojkot jakéhokoli plánu zprostředkovaného Spojenými státy oznámili před rokem Palestinci poté, co Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Status města je totiž jedním z největších sporů mezi Izraelci a Palestinci, kteří chtějí východní část Jeruzaléma za hlavní město svého budoucího státu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Velvyslanectví USA v Jeruzalémě

Skepticky se k mírovému plánu Spojených států staví i někteří izraelští politici, včetně těch z koaličních stran premiéra Benjamina Netanjahua. Například ministryně spravedlnosti Ajelet Šakedová nedávno označila plán za „ztrátu času”.

Nyní ho kritizovala i šéfka opoziční strany Merec Tamar Zandbergová. „Není mi jasné, v jakém století chce Trump tento 'plán století' zveřejnit,” uvedla Zandbergová. „Je smutné, že Trump se snaží pomoci Netanjahuovi ve volbách odkladem zveřejnění plánu místo toho, aby ho urychlil,” dodala politička.

Poslední dohoda je z roku 1993

„Poslední smysluplná dohoda mezi Izraelci a Palestinci pochází z roku 1993. A od té doby se hodně změnilo,” připomněl v neděli Friedman dohodu z Osla o omezené palestinské autonomii a o vzájemném uznání, kterou obě strany podepsaly ve Washingtonu v září 1993. Ta ale mír nepřinesla.

Zatím poslední kolo jednání o míru mezi Izraelem a Palestinci se konalo pod záštitou USA v roce 2014 za vlády předchozího amerického prezidenta Baracka Obamy a skončilo neúspěchem.

Násilné střety mezi izraelskou armádou a Palestinci pokračují na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, v Pásmu Gazy, v němž vládne radikální palestinské hnutí Hamás, i jinde v regionu, včetně Jeruzaléma. Konflikt přitom zostřil právě Trump, když v prosinci 2017 oznámil uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. Hamás pak vyhlásil další intifádu, tedy povstání proti Izraeli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám