Hlavní obsah

Tříletá syrská dívka, kterou otec učil smát se bombám, je v bezpečí v Turecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Tříletá syrská dívka Salwa, kterou otec Abdalláh Muhammad učil smát se bombám, aby se jich nebála, našla azyl v Turecku. Video, jak se směje explozím bomb shazovaných z letadel na provincii Idlib, se v únoru hojně šířilo na sociálních sítích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tříletá syrská dívka, kterou otec učil smát se bombámVideo: Reuters

 
Článek

Otec chtěl zbavit dceru strachu z hlasitých explozí bomb. Ukazoval jí ohňostroje, aby pochopila, že hlasitých zvuků není nutné se bát. To pomohlo jeho dceři, že zůstala při náletech klidná, a byla dokonce veselá.

Otec pomáhá dceři smíchem překonat strach z bombardování

Koktejl

Rodina si získala sympatie a turecká vláda se jí rozhodla pomoci utéct z Idlibu. Podle agentury Anadolu rodina přešla hranice v Cilvegozu 25. února. Nyní skončila v uprchlickém táboře, uvedl list The Guardian, jehož reportérka otce s dcerou vyfotografovala. „Vůbec poprvé se může smát i normálním věcem,“ napsala Bethan McKernanová.

Otec přiznal, že video, na němž se jeho dcera směje bombám, bylo míněno jako vzkaz mezinárodnímu společenství, aby konflikt v Idlibu řešilo. Postupuje tam syrská armáda a snaží se vytlačit vzbouřence, mezi nimiž je velké množství radikálních islamistů. Vzbouřencům pomáhá Turecko. Od začátku vládní ofenzivy na počátku prosince 2019 uteklo k turecké hranici 1,2 milionu lidí.

SPECIÁL: Turecká invaze v Sýrii

Speciály

„Doufám, že konflikt v Sýrii brzo skončí a já se budu moci vrátit,“ řekl otec, který se netají tím, že je nyní rád v Turecku. Pokud tam bude muset zůstat delší dobu, bude tam moci jeho dcera chodit do školy.

Foto: Ghaith Alsayed, ČTK/AP

Abdalláh Muhammad si hraje se svou tříletou dcerou Salwou na záběru z 23. února z domu u tureckých hranic, kde nějakou dobu přebývali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám