Hlavní obsah

Tisíce demonstrantů vtrhly na velvyslanectví USA v Jemenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná
Aktualizováno

Jemenské hlavní město Saná se stalo ve čtvrtek už třetím arabským městem, kde se stal terčem útoku americký zastupitelský úřad kvůli filmu urážejícímu proroka Mohameda. Uvedla to BBC s tím, že se několikatisícový dav demonstrantů pokusila zastavit i střelbou do vzduchu jemenská policie, ale marně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí demonstrovaly před velvyslanectvím USA v JemenuVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti se sešli před budovou velvyslanectví, skandovali hesla a vytloukali okna. Pak strhli znak z budovy a zapálili u budovy pneumatiky. Nakonec vtrhli do areálu ambasády. Strhli americkou vlajku, uvedl server Huffington Post. Vevnitř zapálili několik vozidel.

Policie použila proti demonstrantům slzný plyn, vodní děla i výstražnou střelbu ostrými náboji. Nakonec se bezpečnostním silám podařilo protestující vytlačit z areálu velvyslanectví, ale protesty pokračují v přilehlých ulicích. Vyžádaly si zraněné.

Důvodem protestu je nízkorozpočtový film urážlivě zpodobňující proroka Mohameda jako sukničkáře.

Protesty se už konaly v úterý v libyjském Benghází, kde při nich zahynuli čtyři Američané včetně velvyslance, a v Káhiře, kde ve středu pokračovaly další nepokoje. [celá zpráva]

V Jemenu má část obyvatel silně protiamerické nálady, protože americká bezpilotní letadla útočí na jemenském území na radikály z Al-Káidy a několik jich zabily. V září se jejich obětí stal druhý muž Al-Káidy na Arabském poloostrově Saíd Šihrí. [celá zpráva]

Protesty v Iráku...

V iráckém městě Nadžafu proti kontroverznímu snímku demonstrovaly stovky sympatizantů šíitského duchovního vůdce Muktady Sadra. Provolávali protiamerická a protiizraelská hesla.

Muktada Sadr podle agentury AFP v prohlášení vyzval iráckou vládu, aby si povolala amerického velvyslance v Iráku a žádala od něj vysvětlení v dané věci. Požaduje rovněž, aby vláda zakázala vstup na irácké území všem americkým občanům. Parlament by měl podle Sadra navíc přijmout zákon, který by zakazoval Iráku udržovat vztahy se zeměmi, v nichž "jsou uráženi prorok Mohamed a islám".

...i v Egyptě

Egyptské bezpečnostní síly se pokoušejí rozehnat slzným plynem demonstranty, kteří znovu protestují u ambasády USA v Káhiře. Ministerstvo zdravotnictví má zprávu o více než 220 zraněných. Více než dvacítka lidí byla zadržena.

Na místo až do večera přicházeli další mladíci vyzbrojení kamením a zápalnými bombami a policie se je snažila rozhánět slzným plynem. Podařilo se jí vytlačit dav od ambasády na roh rušného náměstí Tahrír, které bylo dějištěm loňských demonstrací.

Podle zdravotníků jsou zranění většinou lehká a stačilo ošetřit je na místě. Do nemocnic bylo převezeno osm lidí. Zranění mají většinou problémy způsobené slzným plynem nebo trpí úrazy nohou po rychlém běhu. Podle ministerstva vnitra bylo od prvního, úterního protestu zraněno i 26 policistů. V úterý skupina výtržníků vtrhla do areálu velvyslanectví, strhla vlajku Spojených států a nahradila ji černým praporem s islámskou modlitbou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám