Hlavní obsah

Tálibán násilně vystěhovává Hazáry i oponenty. Jejich domy nabízí stoupencům

Kábul

Tisíce lidí přišly po obsazení Afghánistánu Tálibánem o domov i půdu. Radikální islámské hnutí tímto způsobem trestá příslušníky etnik, které má v nemilosti, i své odpůrce. V rámci kolektivního trestu přesouvá na sever a jih země.

Foto: Profimedia.cz

Sklizeň v afghánské provincii Balch

Článek

Většinu trestaných tvoří příslušníci hazárské komunity, což je jediné etnikum v zemi vyznávající šíitský islám. Dalšími vyhnanými jsou pak lidé, kteří podporovali či byli napojeni na režim bývalé afghánské vlády. Domy a pozemky, které Tálibán zkonfiskuje, pak rozděluje mezi své stoupence.

Nucené vystěhování probíhá podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) v nejméně pěti afghánských provinciích – Kandaháru, Hílmandu a Orúzgánu na jihu a Dájkundí a Balchu na severu.

Mladé afghánské volejbalistce setnul hlavu Tálibán. Sportovkyně se bojí

Blízký a Střední východ

Mnoho lidí se přitom o vystěhování dozvědělo jen s několikadenním předstihem, a to bez jakékoli šance dokázat, že jsou právoplatnými vlastníky pozemku. List The Guardian uvádí, že některým tálibové dokonce řekli, že pokud neuposlechnou rozkazy, „nebudou mít žádné právo stěžovat si na důsledky“.

„Tálibán násilně vystěhovává Hazáry a další komunity pouze na základě jejich etnika a politického přesvědčení, aby ocenil své vlastní stoupence,“ uvedla Patricia Gossmanová z asijské odnože HRW. „Tato vystěhování, která Tálibán doprovází výhrůžkami s jakoukoli absencí legálního procesu, jsou vážným zneužíváním, které se rovná kolektivnímu trestu,“ dodala.

Bezradný Tálibán povolal do práce vyhozené bankovní úředníky

Svět

Vystěhování přichází těsně před začátkem zimy, která v Afghánistánu bývá extrémně chladná. Rodiny, které vlastní farmy, se navíc připravovaly na poslední sklizeň, ze které čerpají celou zimu, ať už prodejem či úschovou.

Rodiny, které byly vyhnány ze svých domovů, se připojují k obrovskému počtu lidí, z nichž se ve vlastní zemi stali uprchlíci kvůli válce, suchu či hospodářskému kolapsu. Jen v letošním roce bylo přesídleno zhruba 650 tisíc Afghánců.

„Zvláště kruté je vyhošťování rodin před zimou a v době sklizně. Tálibán by měl násilné vystěhování Hazárů rozhodovat podle zákona, a tedy spravedlivého procesu,“ dodala Gossmanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám