Hlavní obsah

Syrští povstalci opouštějí Homs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Paříž
Aktualizováno

Většina syrských povstalců se ve čtvrtek stáhla ze čtvrti Bábá Amr v Homsu, která byla baštou odpůrců režimu syrského prezidenta Bašára Asada a kterou přes tři týdny obléhá a ostřeluje syrská armáda. Uvedla to tisková agentura Reuters s odvoláním na syrské aktivisty, kteří jsou ve spojení s povstalci. Syrská vláda AFP potvrdila, že čtvrť kontroluje.

Foto: Profimedia.cz

Syrský tank v Homsu

Článek

Rebelové tvrdí, že v této čtvrti zůstala hrstka bojovníků, kteří kryjí "taktický ústup" ostatních. Ve čtvrti původně žilo na 100 000 obyvatel. Není ale známo, kolik jich tam zůstalo bez možnosti uniknout bojům.

Syrská armáda vypudila povstalce za cenu stovek obětí. Podle Syrské osvobozenecké armády zahynulo ve čtvrti 4000 lidí.

Po třech týdnech ostřelování zahájila tento týden pozemní operaci s podporou tanků. [celá zpráva]

Těžké technice nedokázali vzbouřenci čelit.

Povstalci mají dostat centrální velení

Povstalci se stáhli v den, kdy opoziční exilová Syrská národní rada (SNC) uvedla, že by chtěla všechny ozbrojené skupiny sdružit pod centrální velení. Vytvořila nový vojenský úřad, oznámil šéf rady Burham Ghaljún v Paříži.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Chce se tak vyhnout chaosu, koordinovat operace a získávat peníze pro vzbouřence. Současně míní sledovat tok zbraní. Nejsilnější Svobodná syrská armáda s plánem souhlasí, uvedl Ghaljún podle BBC. Tato armáda to ale popřela.

Velitel Svobodné syrské armády plukovník Rijád Asad řekl Reuters: "Neznám cíle tohoto orgánu." Dodal, že není ani jeho členem. Doplnil že s Ghaljúnem hovořil ve středu večer, ale nedomluvili se.

Další apel OSN

Rada OSN pro lidská práva schválila ve čtvrtek rezoluci odsuzující systematické násilí na civilistech v Sýrii. Podle OSN si boje vyžádaly za rok 7500 mrtvých. [celá zpráva]

Rezoluci schválilo 37 zemí, ale nemá právní závaznost. Rusko a Čína hlasovaly proti stejně jako Kuba.

Večer Rada bezpečnosti OSN včetně Ruska a Číny odsoudila rychle se zhoršující humanitární situaci v Sýrii. Žádá, aby Damašek umožnil humanitárním zástupcům OSN přístup do země.

Rusko a Čína se připojily ke zbytku rady, aby vyjádřily zklamání nad tím, že Sýrie neumožnila ředitelce humanitárních operací OSN Valerii Amosové vstup do země. Amosová měla zhodnotit humanitární situaci a setkat se s představiteli vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám