Hlavní obsah

Za rok bojů v Sýrii zemřelo podle OSN 7500 lidí, opozice uvádí 9000

Novinky,
New York/Damašek

Organizace spojených národů podle CNN uvedla v úterý, že počet obětí protivládního povstání stoupl na 7500. OSN přitom po určitou dobu zprávy o odhadu obětí vůbec nevydávala. Mezi oběťmi má být i 500 dětí. Opozice uvádí celkem 9000 mrtvých, vláda přiznává přes 4000.

Foto: ČTK/AP

Převrácený a vyhořelý policejní transportér v Halabu

Článek

OSN ve své zprávě uvedla, že má věrohodné zprávy, "že počet obětí nyní často denně přesahuje sto lidí a jsou mezi nimi ženy a děti. Celkový počet překročil 7500". Podle vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové je mezi oběťmi rok trvajících bojů asi 500 dětí.

Jen v úterý byli v Sýrii zabiti 102 civilisté včetně tří žen a dvou dětí, uvedli opoziční představitelé ze syrského opozičního Lokálního koordinačního výboru (LCC). Je mezi nimi 50 obětí z Homsu, který začala vládní vojska ostřelovat před třemi týdny a do jehož ulic už vjely tanky. Na celkovém počtu z města se nejvíce podílela čtvrť Bábá Amr, kde zemřelo 26 osob. Právě v té minulý týden zahynuli dva zahraniční novináři a tři další byli zraněni. Britského žurnalistu se podařilo dostat do Libanonu, francouzskou reportérku zřejmě ne. [celá zpráva]

Dalších 35 lidí zahynulo na předměstí města Hama, které je ostřelováno pět dní. [celá zpráva]

V pondělí zemřelo podle stejného zdroje v Sýrii 144 lidí. CNN tato čísla nemohla potvrdit. Podle LCC zahynulo od propuknutí povstání 15. března 2011 celkem 9000 lidí.

Syrská vláda uvádí, že za tu dobu padlo 2000 vojáků a policistů, kteří bojují s teroristy. Ještě v půlce ledna tvrdila, že zahynulo 1345 vojáků a 2493 civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám