Hlavní obsah

Syrské tanky míří do vzbouřených měst na severu země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská armáda pokračuje v útocích na vzbouřená města na severu země. V provincii Idlíb útočí na města Sarmín, Binníš a Maarat Numán, uvedla v pondělí BBC. Před těmito městy stojí tanky. Do Maarat Numánu už od jihu pronikly za podpory vrtulníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Totálně zdevastovaný syrský HomsVideo: Reuters

 
Článek

Binniš, který ovládla vzbouřenecká Syrská osvobozenecká armáda, je podle BBC ostřelován náhodně. Palba nemíří na vojenské cíle. Trpí proto civilisté.

V neděli si boje na celém území Sýrie vyžádaly podle opozičních zdrojů 59 mrtvých. Je mezi nimi i deset vojáků, 31 obětí je z Homsu. Nadále se střílí v Homsu, kde čekají na evakuaci zranění novináři. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pondělí naznačil, že dohoda o evakuaci novinářů ze Sýrie je na spadnutí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Referendum posiluje pozici Asada

V neděli se také konalo v Sýrii referendum o změně ústavy. Návrh sice ruší monopol vládní strany Baas, ale zároveň zaručuje velké prezidentské pravomoci. Prezident bude moci vybírat předsedu vlády bez ohledu na poměr sil v parlamentu a počínaje rokem 2014 bude moci úřad zastávat jen po dvě po sobě jdoucí sedmiletá období. To by ale znamenalo, že by Bašár Asad mohl v zemi vládnout do roku 2028.

Podle pondělního oznámení státní televize hlasovalo pro změny téměř 90 procent lidí.

Katar chce vyzbrojit opozici

Ministři zahraničních věcí EU v pondělí kvůli bojům v zemi zpřísní sankce vůči Damašku. Nově jsou namířeny proti syrské centrální bance a dotknou se i syrské nákladní letecké přepravy.

Na seznam firem a lidí, kteří mají zakázáno cestovat do unie a které v ní mají zmrazeny finance, by se mělo přidat několik dalších osob spjatých s režimem.

Mezitím vyzval katarský premiér šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání, aby byly syrské opozici poskytnuty zbraně. Západ zatím návrhy na intervenci v Sýrii odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám