Hlavní obsah

Syrský prezident Bašár Asad kývl na příměří

– Damašek • Aktualizováno

Syrská vláda přistoupila na podmínky příměří, které má začít platit v sobotu. Damašek bude postup koordinovat s Ruskem. Příměří však nezahrnuje radikály z Islámského státu a dalších džihádistických organizací.

Foto: SANA/Handout , Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Damašek v souvislosti s přijetím podmínek příměří oznámil, že bude další postup koordinovat s Ruskem a společně s ním rozhodne, kterých skupin a jakých oblastí se bude týkat zastavení bojů.

Moskva je kromě Teheránu hlavním spojencem syrského režimu.

Na podmínkách klidu zbraní se dohodly Rusko a USA, které k tomu vydaly v pondělí společné prohlášení. [celá zpráva]

Příměří by mělo začít platit v sobotu v 0.00 syrského času (v pátek 23.00 SEČ) s tím, že do pátečního poledne (11.00 SEČ) musejí bojující skupiny oznámit, zda se k příměří připojují.

Syrská vláda zdůraznila, že je třeba uzavřít hranice a zastavit zahraniční pomoc ozbrojeným skupinám, aby příměří nemohly využít k posílení a přeskupení.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Rusko i syrská vláda chápou příměří tak, že boje proti teroristům z IS a An-Nusry budou pokračovat. Syrská opozice už v pondělí upozornila, že tyto útoky mohou být zneužity k dalšímu ohrožování civilistů a také takzvané umírněné opozice. Zejména An-Nusra je přítomna v oblastech, kde tato opozice působí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám