Hlavní obsah

Syrskou ekonomiku živí výkupné za nespravedlivě vězněné, tvrdí Amnesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Představitelé syrského režimu vydělávají horentní sumy na výkupném za zatčené nebo unesené lidi vládními jednotkami prezidenta Bašára Asada. V Sýrii totiž bují černý trh, na němž majetnější Syřané uplácejí dozorce či jiné představitele represivních složek. Ve své zprávě na to upozorňuje lidskoprávní organizace Amnesty International.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od vypuknutí syrské občanské války skončilo v rukou syrských bezpečnostních složek na 65 tisíc Syřanů a trh s výkupným tak narostl do takových rozměrů, že se stal významnou složkou syrské ekonomiky, píše Amnesty.

Dojná kráva režimu

Nejmenovaný právník z Damašku, který má blízko k vládním kruhům dokonce konstatoval, že jsou zmiňované úplatky dojnou krávou režimu.

Vězni jsou v syrských detenčních zařízeních drženi v přeplněných celách, kde jsou naprosto odříznuti od okolního světa. Úplatek některého článku z byrokratického aparátu je tak ve většině případů jedinou možností, jak mohou blízcí vězňů zjistit, kde vlastně jsou.

Foto: Alexander Kots, ČTK/AP

Takhle teď vypadá Damašek. Až do vypuknutí války jedno z nejkrásnějších syrských měst.

Ve valné většině případů jde o nevinné oběti, které se nějakým způsobem znelíbily Asadově režimu, například o mírumilovné demonstranty, lidskoprávní aktivisty, novináře, lékaře nebo humanitární pracovníky. Někteří lidé byli zadrženi jen proto, že Asadovi lidé hledají jejich příbuzné.

Až desítky tisíc dolarů

Ceny, kterou příbuzní platí, se velmi různí. Pohybují se od několika stovek až po desítky tisíc dolarů. Peníze ve většině případů putují přes prostředníky, kteří si berou svůj díl. Množí se tak případy, kdy musejí Syřané kvůli výkupnému prodat svůj dům či se vzdát celoživotních úspor. A mnohdy jim ani nepomůže, když utratí milióny.

Amnesty International zmiňuje případ muže, který postupně utratil 150 tisíc dolarů (přes 3,7 miliónu korun) za informace, které k vypátrání jeho bratrů stejně nevedly. Nyní pracuje v Turecku, aby mohl splatit dluhy, které si takto nadělal.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám