Hlavní obsah

Syrské ženy prchají před znásilňováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

K hlavním důvodům útěků syrských rodin do sousedních zemí patří znásilňování žen. Ve své nejnovější zprávě to uvádí Mezinárodní záchranný výbor (IRC). Výbor se opírá o výpovědi uprchlíků, kteří jsou nyní v táborech v Libanonu a Jordánsku. Většina z nich tvrdí, že uprchli právě kvůli násilí páchanému na ženách.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Uprchlický tábor pro Syřany v Jordánsku po nedávných silných deštích

Článek

"Mnoho žen vypovědělo, že je ozbrojení muži napadli na veřejném místě nebo i doma. Znásilnění, jehož se často dopustí hned několik mužů, se odehrávalo v mnoha případech před ostatními členy rodiny," uvádí se ve zprávě. IRC získal také výpovědi o případech, kdy byly ženy a dívky uneseny, znásilněny, mučeny a pak zavražděny.

Foto: Abdalghne Karoof, Reuters

Syrské ženy a děti v uprchlickém táboře u tureckých hranic

Výbor upozorňuje, že mnoho případů zůstává neodhaleno, protože oběti, které přežily, mlčí. Bojí se msty, kdyby útočníky prozradily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda podnikla nálety na okolí DamaškuVideo: Reuters

Dodává, že pro oběti znásilnění chybí lékařská i psychologická pomoc. Podle IRC mezinárodní pomoc naprosto nedostačuje za stále se prohlubující krize.

Foto: Abdalghne Karoof, Reuters

Syřanky suší prádlo v uprchlickém táboře u tureckých hranic

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky je v zemích sousedících se Sýrií 600 000 uprchlíků. Očekává se, že do června jich bude přes milión. Na syrském území se pohybují další dva milióny lidí, kteří kvůli bojům utekli ze svých domovů. Miliónu lidí navíc hrozí hlad.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syrská dívka nabírá vodu po dešti z cisterny v jordánském uprchlickém táboře

Zemi přitom postihly nejhorší zimní bouře za dvacet let, které dále zhoršují již tak těžkou situaci uprchlíků. Místy napadl sníh, jinde byly silné záplavy. Třeba v jednom táboře v libanonském údolí Biká nemělo žádné dítě syrských uprchlíků zimní oděv.

Reklama

Výběr článků

Načítám