Hlavní obsah

Syrské rakety míří na Tel Aviv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv/Londýn
Aktualizováno

Na Blízkém východě přituhuje. Podle nedělního vydání britského listu The Sunday Times zaměřila Sýrie své nejmodernější rakety proti Izraeli. Syrská armáda prý dostala rozkaz odpálit střely země-země typu Tišrín na Tel Aviv v případě, že Izrael znovu zaútočí na cíl v Sýrii.

Článek

Aktivitu vládních jednotek prezidenta Bašára Asada údajně zaregistrovaly výzvědné satelity. Zaměření raket, z nichž každá může nést půl tuny trhaviny, znamená podle Sunday Times výrazné zostření napjaté situace v regionu.

Podle zpráv médií Izrael od začátku roku už třikrát bombardoval cíle v Sýrii, aby zabránil předání moderních zbraní libanonskému šíitskému hnutí Hizballáh. Podle informací listu The New York Times předtím Izrael pohrozil Asadovi svržením, pokud by jeho režim nebo spojenecký Hizballáh zareagovali na možný nový zásah Izraele.

Pravděpodobnost protiútoku Sýrie nebo jejích spojenců podle jednoho z izraelských bezpečnostních expertů roste s každým novým útokem Izraele.

Izrael nemůže spoléhat na to, že už třikrát zaútočil a nic se nestalo, a že proto může zaútočit znovu.
Bezpečnostní expert Šlomo Brom

Šlomo Brom z Institutu pro studia národní bezpečnosti v Tel Avivu agentuře DPA řekl, že při dalších útocích Izraele na cíle v Sýrii bude překročena "mez únosnosti" a mohlo by dojít k reakci. "Izrael nemůže spoléhat na to, že už třikrát zaútočil a nic se nestalo, a že proto může zaútočit znovu," prohlásil Brom. Jestli ale reakce přijde po jednom, dvou nebo třech dalších útocích, to prý říci nedokáže.

Asad v sobotu zveřejněném rozhovoru pro argentinský list Clarín prohlásil, že Izrael podporuje rebely. "Izrael přímo podporuje teroristické skupiny, a to dvěma způsoby: dává jim logistickou podporu a zároveň jim říká, na jaká místa zaútočit a jakým způsobem," prohlásil Asad. [celá zpráva]

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se ve čtvrtek marně pokusil při návštěvě Moskvy odvrátit ruského prezidenta Vladimira Putina od dodávek moderních zbrojních systémů Sýrii. Moskva už Asadovi poskytla například protilodní raketový komplex, který podle expertů Sýrii umožní zmařit možný pokus posílit syrskou opozici námořními dodávkami. [celá zpráva]

V kombinaci s protivzdušnou obranou v podobě raket S-300, které se Rusko rovněž chystá Damašku dodat, může Sýrie vzdorovat také případným pokusům chránit části země bezletovou zónou. Právě k tomuto kroku by mohl Západ sáhnout, aby zabránil pokračujícímu růstu počtu obětí syrského konfliktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám