Hlavní obsah

Syrské letectvo poprvé od chemického útoku bombardovalo povstalce

Damašek

Syrské letectvo v úterý poprvé po třech týdnech znovu bombardovalo pozice povstalců u Damašku. Podle opozice se režim prezidenta Bašára Asada přestal obávat operace USA, která měla být odvetou za údajné nasazení chemických zbraní.

Foto: Stringer, Reuters

Povstalečtí bojovníci kráčí zničenými ulicemi Aleppa.

Článek

Letectvo se operací zdržovalo od 21. srpna, kdy při chemickém útoku v okolí hlavního města údajně zahynulo až kolem 1400 lidí.

USA kvůli tomu připravují odvetný útok na syrská vojenská stanoviště, avšak chybí k tomu podpora Kongresu i veřejnosti. Nově by akci mohl odvrátit ruský návrh, aby Sýrie otevřela kontrole svůj chemický arzenál, s čímž prý Damašek souhlasil. [celá zpráva]

Boje v Barze

Nejtěžší boje opozice hlásí ze čtvrti Barza, která leží severně od damašského centra. Postup provládních milicí tam zajišťovala těžká palba z letadel i tanků. Státní sdělovací prostředky tvrdí, že "teroristé", což je vládní termín pro opozici, utrpěli velké ztráty v Barze i v sousedním Kábúnu.

Opoziční aktivista Saláh Muhammad, jehož citovala agentura Reuters, řekl, že i když ruský návrh nebude úspěšný, umožnil Damašku získat čas. "Počítají zřejmě s tím, že v dočasné době žádný útok nebude," řekl. Podle něj armáda rozmístila tanky na kopec Kásjún, protože uličky ve čtvrtích, kde se dnes bojuje, jsou pro tuto techniku příliš úzké.

Palbu z Kásjúnu potvrdili i obyvatelé Barzy. "Zatímco chemické zbraně jsou nepřijatelné, svět zřejmě soudí, že to, že Asad zničí Damašek konvenčními zbraněmi, je v pořádku," citovala Reuters jednu z obyvatelek Barzy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám