Hlavní obsah

Syrská vláda je pro příměří, ohlásil její vicepremiér

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Konflikt v Sýrii dospěl do fáze, v níž žádná z bojujících stran není schopna vyhrát. Syrská vláda je tudíž ochotna uzavřít příměří. Britskému deníku The Guardian to řekl syrský vicepremiér Kadríl Džamil.

Foto: Profimedia.cz

Syrský vicepremiér Kadríl Džamil.

Článek

„Ani ozbrojená opozice, ani režim nejsou schopny druhou stranu porazit. Tato rovnováha sil se nějaký čas nezmění,“ prohlásil Džamil.

Pokud by tedy začaly dlouho odkládané mírové rozhovory v Ženevě, Damašek by podle jeho slov navrhl příměří, na které by dohlížely jednotky neutrálních nebo spřátelených států.

Džamil také uvedl, že nikdo nemusí mít strach, že by režim ve své současné podobě pokračoval, když předtím potvrdil, že mluví za celou syrskou vládu.

„V každém ohledu režim ve své dřívější formě prakticky skončil. Abychom ale mohli provést progresivní reformy, potřebujeme, aby nás Západ a ostatní, kdo jsou v Sýrii zainteresováni, nechali být,“ dodal Džamil.

Írán je připraven zprostředkovat dohodu

Roli prostředníka při mírových jednáních je připraven hrát Írán. V komentáři v listu The Washington Post to napsal íránský prezident Hasan Rúhání.

„Musíme se spojit a konstruktivně pracovat na národním dialogu, ať už v Sýrii, nebo Bahrajnu. Musíme vytvořit prostředí, v němž můžou místní lidé rozhodovat o vlastním osudu,“ uvedl Rúhání.

USA čekají rychlou akci Rady bezpečnosti

Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho teď ale musí jednat Rada bezpečnosti OSN. Ve středu zopakoval, že nasazení chemických zbraní, které potvrdili inspektoři OSN, je vážnou záležitostí a hrozbou. Zopakoval také, že všechny indicie ukazují na to, že smrtící sarin použily Asadovy síly.

Kerry očekává, že Rada bezpečnosti učiní zásadní krok příští týden. [celá zpráva]

Prezident Bašár Asad v rozhovoru pro americkou televizi Fox News ohlásil, že je ochoten nechat chemické zbraně zničit. Potrvá to prý možná rok a bude to stát miliardu dolarů, kterou by podle něj měly zaplatit USA. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: Sana, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

V Sýrii se bojuje od března 2011. O život přišlo víc než 100 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám