Hlavní obsah

Syrská kurdská koalice vstoupila do města Manbidž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Koalice arabských a kurdských bojovníků ze Syrských demokratických sil (SDF) ve čtvrtek vstoupila do severosyrského města Manbidž, z něhož se snaží od konce května vytlačit radikály z Islámského státu (IS). Oznámila to exilová syrská organizace SOHR monitorující dění v zemi. V ulicích města se podle ní stále bojuje.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci Syrských demokratických sil podporovaných USA

Článek

„SDF krytá letadly mezinárodní koalice vstoupila do Manbidže z jihu,” sdělil Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. Tato organizace sleduje situaci v Sýrii z Velké Británie a tvrdí, že má v Sýrii síť informátorů. V některých ulicích se podle Rahmána bojuje a SDF ztratila dva bojovníky. Povstalci jsou asi dva kilometry do centra.

Rahmán řekl, že obsazení Manbidže budou komplikovat nálože, které příslušníci Islámského státu ve městě rozmístili. Manbidž leží na křižovatce tras, jimiž Islámský stát zásoboval z Turecka své oddíly.

SDF, ve které mají hlavní roli kurdské milice YPG, zahájila ofenzivu proti strategickému městu u hranice s Tureckem 31. května. Před několika dny oznámila, že k městu postoupila a snaží se je obklíčit. Islámský stát chtěl ofenzívu zastavit s pomocí sebevražedných atentátníků.

Bojuje se také ve městě Halab, kde při náletech a dělostřelecké palbě zahynulo osm civilistů. Město je rozděleno na vládou a opozicí kontrolované části. Podle povstaleckých a vládních zdrojů jsou mrtví z obou částí města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám