Hlavní obsah

Syrská armáda ovládla Kusajr, rebelové hrozí útoky v Libanonu

Damašek

Syrská armáda po třítýdenní ofenzívě zcela ovládla u hranic s Libanonem oblast města Kusajr, které bylo jednou z bašt povstalců, uvedla syrská státní televize. Velitel vzbouřenecké Svobodné syrské armády popřel, že by prohrál válku, a pohrozil, že bude v Libanonu útočit na bojovníky Hizballáhu podporující syrského prezidenta Bašára Asada.

Foto: Reuters

Syrské vládní síly postupují na Kusajr.

Článek

„Naše hrdinné ozbrojené síly vrátily bezpečnost a stabilitu do celého města Kusajr,“ cituje Reuters z prohlášení, které zveřejnila televize. AFP z komuniké dodává, že armáda „zabila velký počet teroristů a další zajala“. Ozbrojené síly loajální k prezidentovi Bašáru Asadovi sváděly tvrdé boje o Kusajr skoro tři týdny. Město představuje strategicky významný bod, povstalcům poskytovalo nejen spojení s Libanonem, ale současně umožňovalo kontrolovat strategické spojení mezi Damaškem a přístavy na severu Sýrie.

Povstalci tuto skutečnost následně potvrdili. V prohlášení uvedli, že se v noci stáhli z Kusajru po ofenzívě syrské armády a bojovníků libanonského hnutí Hizballáh, při níž byly zabity stovky lidí.

Foto: Novinky

Syrským vojákům při operaci pomáhali příslušníci libanonské šíitské milice Hizballáh, kteří armádě značně pomohli. Generál vzbouřenecké Svobodné syrské armády Salím Idris řekl BBC, že bojovníci Hizballáhu pronikli do Sýrie: „Nyní je mnoho bojovníků Hizballáhu v Sýrii,  Kusajru,  Idlíbu, Halabu a v Damašku, a mohu říci, že v celé zemi.“

Foto: Reuters

Zničené terénní auto vzbouřenců vyzbrojené protiletadlovým dvojčetem u Kusajru.

„Bojovníci Hizballáhu vnikli na syrské území. Jestliže v tom budou pokračovat a libanonské úřady neudělají nic pro to, aby je zastavili, je nám myslím dovoleno stíhat bojovníky Hizballáhu na území Libanonu,“ řekl generál a dodal, že navzdory ústupu nejsou rebelové poraženi a že si je jist, že válku proti Bašáru Asadovi vyhrají.

Foto: Reuters

Tank syrské armády

Nepřímo požádal o další pomoc. „Bez podpory našich přátel v západních zemích a USA by boje pokračovaly po mnoho a mnoho let a bylo by více mučedníků a také větší škody.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám