Hlavní obsah

Syrská armáda ovládla klíčovou dálnici u Damašku. Pod kontrolou vlády je po osmi letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská armáda a její spojenci vybojovali v úterý zbývající úsek klíčové dálnice mezi Damaškem a severosyrským Aleppem. V minulých dnech v bojích o tuto trasu zahynuly desítky lidí. Dálnice M5 se tak ocitá pod kontrolou vládních sil poprvé od roku 2012, uvedla agentura Reuters.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Syrští vojáci na dálnici M5 severně od Maarat an-Numánu

Článek

Silnice prochází provincií Idlib, kterou z velké části kontrolují oponenti Damašku a islámští radikálové. Syrská armáda a spojenecké Rusko v minulých dnech útočily intenzivně na města a vesnice v blízkosti dálnice.

Foto: Mapy.cz

Dálnice mezi Damaškem a Aleppem

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že syrská armáda vybojovala poslední úsek dálnice obsazením západního předměstí Aleppa, kde do této doby byli povstalci.

V oblasti bojů má své posty také Turecko, které podporuje některé z povstaleckých skupin. Postup syrských vojáků do blízkosti těchto tureckých stanovišť Ankara ostře kritizovala. Mezi oběťmi bojů minulého týdne bylo také 13 tureckých vojáků.

Syrská armáda vstoupila do strategického města Sarákibu

Blízký a Střední východ

O situaci od soboty v Ankaře vyjednával ruský tým, který podle tureckých diplomatických zdrojů v úterý z metropole odjel. Žádná dohoda o ukončení bojů vyjednána nebyla. Rusové jednali na tureckém ministerstvu zahraničí i s poradcem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Podle prohlášení, které Turecko vydalo po jednání, Turci požadují, aby byly ukončeny útoky na turecké vojenské posty v severozápadní Sýrii.

Server Rudaw, který poskytuje informace o dění na Blízkém východě, v úterý zveřejnil video, na němž je vidět helikoptéra, která byla sestřelena. Podle informací webu se jednalo o syrský vrtulník, který k zemi poslaly povstalci podporovaní Tureckem.

Reklama

Výběr článků

Načítám