Hlavní obsah

Syrská armáda dobyla většinu města Kusajr, odřezává vzbouřence od Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

V třicetitisícovém městě Kusajr u syrsko-libanonských hranic probíhají od víkendu tvrdé boje. Syrská armáda obsadila většinu města důležitého pro rebely, protože jim zajišťuje přístup do Libanonu. V pondělí dále postoupila. Operaci podle některých zdrojů podniká syrská armáda spolu s milicemi šíitského libanonského hnutí Hizballáh. Vyžádala si přes padesát mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nálet na syrský KusajrVideo: Reuters

 
Článek

Operace byla zahájena po týdnech tvrdých bojů, během nichž se syrské armádě vybavené tanky podařilo město obklíčit.

Syrská státní média uvedla v neděli večer, že se podařilo „obnovit bezpečnost a stabilitu“ na většině území města. Vzbouřenci to popírají. Vládní tisková agentura Sana napsala, že bylo „eliminováno větší množství teroristů většinou nesyrského původu“. Cituje armádní zdroje, podle nichž se desítky vzbouřenců vzdaly a armáda stíhá zbylé.

Foto: Novinky

Obyvatelé města a opoziční aktivisté uvádějí, že se ve skutečnosti bojuje o každý dům a jde o nejprudší boje ve městě od začátku povstání v zemi. Granáty dopadají na město každých pět minut.

Organizace na ochranu lidských práv SOHR uvedla, že ve městě bylo zabito 48 bojovníků, čtyři civilisté a devět vojáků. Dodala, že padlo i 23 bojovníků libanonského Hizballáhu.

Foto: HOEP, ČTK/AP

Kusajr po sobotních bojích

Syrský prezident Bašár Asad v sobotu v jednom ze vzácných rozhovorů uvedl, že jeho vláda nenasazuje „bojovníky jiných národností a nepotřebuje žádnou pomoc ze strany Arabů nebo cizích zemí“. Neplánuje odstoupit před volbami naplánovanými na rok 2014.

Foto: Sana, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Boje zasáhly nejen Kusajr, ale i přilehlou oblast Libanonu, kam dopadlo několik minometných granátů. Zasáhly i město Harmal.

Operace je důležitá i pro další postup syrských vládních jednotek směrem na nedaleký Homs, odřízne ho od pomoci dodávané přes Libanon. „Jestli Kusajr padne, bude to velký problém, protože režim bude kontrolovat většinu venkova jižně od Homsu a rebelové držící Homs budou zmáčknuti,“ uvedl protivládní aktivista Abú Imád.

Jeho dobytí také vládě umožní se snáze dostat k městům na pobřeží, jako je Tartus.

Foto: Yazan Homsy, Reuters

Boji poničený Homs

Dobytí Kusajru je pro vládu důležité také proto, že se nachází v oblasti, kde žijí alávité, k nimž patří i prezident Asad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám