Hlavní obsah

Sýrii hrozí rozpad, tvrdí list Al-Haját

Damašek

Sýrii hrozí rozpad na několik částí, uvedl v úterý panarabský list Al-Haját. Syrská opozice podle něj vyjednává o ustavení vlády nad severními oblastmi Sýrie, které ovládají oponenti prezidenta Bašára Asada.

Foto: Reuters

Zdemolovaná část města Homs v Sýrii.

Článek

Podle listu vyjednává velitel Syrské svobodné armády Sálim Idrís se syrskou národní koalicí, která sdružuje exilovou opozici, o ustavení společné vlády, v jejímž čele by stáli povstalci. Dohodli se, že kabinet bude mít 12 ministrů. Panarabský list tvrdí, že opozice doufá, že dodá-li území, které už fakticky kontroluje, oficiální status, získá podporu v zahraničí i mezi Syřany, kteří nestojí za Asadem.

List také upozorňuje, že společná vláda Svobodné syrské armády s koalicí vedenou Ahmadem Džarbou asi nebude schopná kontrolovat celé dobyté území. V minulých dnech oznámilo několik skupin, které bojují proti Asadovi, že koalici neuznávají. Ty se zřejmě nepodřídí opoziční vládě a území, které dobyly, budou chtít kontrolovat samy v duchu tradic islámu.

Plán vyvolává obavy v komunitě syrských Kurdů, kteří žijí také na severu, ale vládu islamistů nehodlají přijmout. Budou se zřejmě domáhat autonomie pro svou oblast.

Syrský konflikt trvá od roku 2011. Vláda v Damašku sice neovládá sever státu, ale drží stále velká města a západ země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám