Hlavní obsah

Sýrie v rozporu se svým slibem nepřijala mírový plán, dál se bojuje

– Damašek/Washington

V úterý pokračují v Sýrii tvrdé boje. V pondělí při nich zahynulo přes sto lidí. Nikde nejsou známky toho, že by se armáda stahovala z měst, jak velel mírový plán, který Damašek slíbil přijmout. Podle nočního vyjádření Bílého domu, o němž informuje BBC, Sýrie plán neakceptuje a situace v zemi se dál zhoršuje. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim ale v Moskvě řekl, že vláda začala plnit svůj závazek.

Foto: Reuters

Bojovní Svobodné syrské armády v Homsu, ve čtvrti al-Bajada

Článek

Mualim svému ruskému protějšku Sergeji Lavrovovi podle agentur AP a Reuters sdělil, že syrská vláda začala plnit svůj závazek jak ohledně "použití zbraní ve městech", tak pokud jde o stahování armádních oddílů z měst. Od rána platí 48hodinová lhůta na ukončení bojů.

Podle plánu dojednaného zvláštním zmocněncem OSN Kofi Annanem měla do úterý Sýrie stáhnout těžké jednotky z měst a zastavit bojové operace. Příměří mělo platit od čtvrtka.

Podle povstalců armáda dál útočí

Panují ale obavy, že Damašek plán neakceptuje. Syrská vláda totiž v neděli vznesla požadavek, aby se povstalci nejdřív písemně zavázali, že ustanou v bojích, což vzbouřenci odmítli. [celá zpráva]

Protivládní zdroje, na které se odvolávají agentury, tvrdí, že tanky i vojáci stále setrvávají v dobytých povstaleckých baštách, pokračují ve vojenských operacích v provinciích Homs a Hamá a intenzivně začaly z tanků a děl ostřelovat město Mará v provincii Halab.

Podle pozorovatelů tím Damašek bojuje o čas, protože stále ještě nestihl dostat pod kontrolu nejvýznamnější ohniska odporu.

Rada bezpečnosti OSN očekává, že během úterý dostane od Annana zprávu o aktuální situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám