Hlavní obsah

Sýrie testovala v srpnu odpalování chemické munice

Damašek

Syrská armáda testovala v srpnu v poušti granáty, které mohou nést otravné látky. Granáty odpalovala z tanků a vrtulníků za dohledu příslušníků íránských revolučních gard. S odvoláním na svědky o tom informoval server německého týdeníku Der Spiegel.

Foto: Reuters

Sýrie testovala i odpalování chemické munice z tanků (ilustrační foto)

Článek

Zkoušky se podle časopisu konaly na severu země východně od Halabu u výzkumného střediska Safíra. Rozsáhlý komplex je největším syrským zařízením na vývoj a testování chemických zbraní. Údajně v něm pracují i vědci ze Severní Koreje a Íránu. Podle západních rozvědek se tam vyrábí zpuchýřující yperit i nervové plyny sarin a tabun. Tyto plyny ve středisku testují na zvířatech.

Před několika měsíci nahradilo dosavadní stráže asi 100 členů elitní jednotky ze 4. tankové divize. Ke středisku byly také dopraveny generátory na výrobu elektřiny a palivo, aby zařízení nebylo odříznuto od energie v případě útoku syrských povstalců.

Ti ale údajně útok na tento objekt neplánují. "Doufáme, že jej zajistí americké jednotky. Nepřejeme si, aby měla vláda tyto zbraně k dispozici a mohla je použít, ale stejně tak nechceme, aby po pádu vlády padly do rukou radikálů," citoval server dezertéra, který nyní bojuje v povstalecké Svobodné syrské armádě.

Spojené státy opakovaně varovaly Sýrii před použitím chemických zbraní. To by mohlo být důvodem pro intervenci, řekl americký v srpnu prezident Barack Obama poté, co dostal zprávy od rozvědky, že Sýrie manipulovala se zásobami chemických zbraní. Mohlo jít o reakci na Spieglem zmiňované testy. [celá zpráva]

Sýrie už v létě přiznala, že má chemický arzenál, ale nikdy ho nepoužije vůči vlastním lidem. Nasadila by ho jen v případě intervence zvenčí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám