Hlavní obsah

Sýrie může dopadnout jako Somálsko, varuje Brahímí

– Berlín

Syrské státní instituce se mohou zhroutit podobně, jako se to stalo v Somálsku. V rozhovoru s německým listem Der Spiegel to řekl bývalý zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro tuto zemi Lachdar Brahímí.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Zmocněnec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí.

Článek

Alžírský diplomat v rozhovoru řekl, že se konflikt může rozšířit mimo syrské hranice. „Stane se z toho druhé Somálsko. Nerozpadne se to, jak mnozí předpovídali. Bude to nefunkční stát, který budou na celém území ovládat vojenští velitelé,” řekl.

Brahímí se netajil kritikou vůči Íránu a Rusku, protože vytrvale podporují syrskou vládu. Prezident Bašár Asad je podle něj velmi dobře obeznámen s vojenskou situací. „Ví o tom velmi mnoho, možná ne o všech detailech, ale jsem si jist, že je mu známo, že se tam mučí, vraždí, shazují bomby a ničí města,” sdělil Brahímí.

Podle Brahímího se válečných zločinů dopouští armáda i povstalci a všichni budou jednoho dne pohnáni k zodpovědnosti.

Foto: Hosam Katan, Reuters

Dům v Halabu poničený při bombardování

Kritizoval i mezinárodní společenství, které přehlíželo starší konflikty. „Rada bezpečnosti OSN se nezajímala o Afghánistán, byl moc malý, chudý a vzdálený. Říkal jsem, že jednou jim vybuchne před očima, a stalo se. Sýrie je mnohem horší,” sdělil k počínání RB OSN Brahímí.

Tříletý syrský konflikt stál život na 160 000 lidí. [celá zpráva]

Foto: Mahmoud Hebbo, Reuters

Vybombardovaný Halab

Brahímí z funkce zmocněnce odstoupil 31. května, protože se mu nepodařilo přiblížit se k politickému řešení syrského konfliktu. Letos se mu podařilo uspořádat dvě kola mírových rozhovorů mezi syrskou vládou a povstalci v Ženevě, nedospělo se tam ale k ničemu podstatnému. [celá zpráva] Domluvily se jen humanitární koridory, jimiž se odvezli civilisté.

Vládní zástupci odmítli hlavní požadavek opozice, jímž byla záruka, že se Asad nestane součástí žádné příští vlády. Sýrie naopak minulý týden uspořádala prezidentské volby a Asad v nich byl zvolen na dalších sedm let. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám