Hlavní obsah

Stovky mužů a chlapců z dobytého Aleppa zmizely

Ženeva

Stovky mužů a chlapců, kteří v nedávné době odešli ze čtvrtí východního Aleppa pod kontrolou povstalců, na územích kontrolovaných vládou zmizely. V pátek na to upozornil Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Současně varoval, že v místech, kde se ještě bojuje, se stále nachází až 100 000 civilistů. Informovala o tom BBC.

Foto: ČTK/AP

Boje v Aleppu. Snímek z pondělka.

Článek

Zástupce OSN Rupert Colville upozornil na množící se zprávy o tom, že stovky osob mužského pohlaví v místech pod vládní kontrolou zmizely. Panují obavy, že byli uvězněni a mučeni. „Máme samozřejmě obavy s ohledem na strašnou historii svévolného zadržování, mučení a mizení lidí,“ řekl Colville.

Současně ale upozornil, že se množí i hlášení o tom, že povstalci nechtějí ze svých čtvrtí civilisty pouštět.

Foto: ČTK/AP

Zkáza v Aleppu

Syrské vládní a provládní síly v uplynulých týdnech dobyly tři čtvrtiny východní části města, které čtyři roky ovládaly povstalecké skupiny. Desetitisíce lidí tato místa po čtyřech letech strádání opustily, z nich více než 8000 odešlo za posledních 24 hodin, kdy platí humanitární příměří, z čehož bylo 3000 dětí.

Exilová organizace SOHR ovšem upozornila, že boje pokračují a na povstalecké čtvrti nadále nalétávají vrtulníky a bojová letadla. Místní civilní obrana tvrdí, že poslední dva dny přinesly zatím největší počet obětí, jen ve čtvrtek jich mělo být 64 a dalších 230 lidí bylo zraněno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám