Hlavní obsah

Statisíce lidí v Teheránu truchlí nad rakví Sulejmáního, dav je větší než po smrti Chomejního

– Teherán

Íránská metropole Teherán se zahalila do smutku. Nad rakví generála Kásima Sulejmáního se modlil a současně plakal íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí. Statisícový dav hlasitě vzlykal a po modlitbě začal skandovat: „Smrt Americe!“

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Statisíce Íránců se zúčastnily pohřební ceremonie se zabitým generálem Kásimem Sulejmáním.

Článek

Po modlitbě za zesnulého na místní univerzitě byla rakev s ostatky převezena za přihlížení davů na Asadího náměstí na západě hlavního města, aby se s generálem mohli lidé rozloučit. Podle místních médií by mohly dorazit miliony lidí.

Sulejmáního tělo dorazilo do Íránu, začaly tři dny pietních akcí

Blízký a Střední východ

Už ráno desetitisícové davy zaplnily Teheránské ulice. Truchlící nesli plakáty se Sulejmáního portrétem a rudé šíitské vlajky, které tradičně symbolizují krev někoho, kdo byl zabit neprávem, a volají po odplatě.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Statisíce Íránců se zúčastnily pohřební ceremonie se zabitým generálem Kásimem Sulejmáním.

Agentura AP upozorňuje, že je to poprvé, co Írán uspořádal smuteční obřady pro jednoho muže v několika městech. Ani duchovní vůdce Rúholláh Chomejní, který založil islámskou republiku, neměl po své smrti v roce 1989 tolik smutečních průvodů. Sulejmáního rakev bude vystavena v mešitě v Teheránu, stejně jako byla kdysi Chomejního. Generál bude pohřben v úterý ve svém rodném městě Kermán.

Smuteční pochod za Sulejmáního. V Bagdádu se sešel desetitisícihlavý dav

Blízký a Střední východ

Sulejmání, který velel oddílům Kuds, jež jsou složkou íránských revolučních gard odpovědnou za operace mimo Írán, zemřel v pátek při raketovém útoku z amerického dronu u letiště v Bagdádu. Spolu s ním přišel o život kromě dalších lidí také zástupce velitele vlivných iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis. Teherán varoval, že atentát na Sulejmáního se rovná vyhlášení války a jeho odpověď na něj bude tvrdá.

Reklama

Výběr článků

Načítám