Hlavní obsah

Spojené státy uvalily sankce na dva turecké ministry, ti se jim vysmívají

– Ankara

Spojené státy uvalily sankce na turecké ministry spravedlnosti a vnitra kvůli obvinění pastora Andrewa Brunsona. Rozhodnutí amerického ministerstva financí zveřejnila ve středu mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová, Oba postižení turečtí ministři hned ten den oznámili, že nemají žádný majetek v USA, který by jim měl být podle sankcí zmrazen, uvedl ve čtvrtek deník Hürriyet.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Turecký ministr spravedlnosti Abdulhamit Gül a jeho žena Ilknur

Článek

Oba ministři podle Washingtonu „hráli klíčovou roli v organizacích, které jsou zodpovědné za zatčení a zadržování pastora Andrewa Brunsona", uvedlo v prohlášení americké ministerstvo financí.

Ministr spravedlnosti Abdaulhamit Gül reagoval ve středečním tweetu slovy, že ve Spojených státech nemá „ani jediný cent“. A nemám žádný jiný sen, než žít ve své zemi,“ dodal k zákazu cestovat do USA.

Ještě tvrději se vyjádřil ve čtvrtek na Twitteru ministr vnitra Süleyman Soylu, který zaútočil na Washington, že nevydal tureckého duchovního Fetullaha Güllena, který podle Ankary stál za neúspěšným pokusem o puč v roce 2016 a údajně vede Fetullahistickou teroristickou organizaci (FETÖ): „Máme jediné vlastnictví v USA a to je FETÖ. My je tam nenecháme. Přivedeme ho.“

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Turecký ministr vnitra Suleyman Soylu

Brunson, který žije v Turecku přes dvě dekády a vedl protestantskou církev v Izmiru, byl zatčen se svou ženou v říjnu 2016. Byl obviněn z vazeb na zakázanou teroristickou Kurdskou stranu pracujících (PKK) a FETÖ i ze špionáže. Má od 25 července domácí vězení. Ve vazbě strávil pastor 21 měsíců. Minulý týden turecký soud rozhodl o jeho propuštění do domácího vězení, v úterý ale zamítl jeho žádost o úplné propuštění.

Brunsonův případ je zatím poslední spornou otázkou mezi USA a Tureckem, které jsou členy stejného vojenského paktu NATO. Turecku vadila americká podpora kurdských bojovníků v Sýrii. Tvrdí, že jde o teroristy napojené na PKK. USA se zase nelíbilo, že si Turecko koupilo ruské antirakety. Napětí panuje i okolo dodávek amerických stíhaček F-35, které si Turecko v USA objednalo, Washington se však jejich dodání brání a všelijak je odkládá, aby se citlivé technologie nedostaly z Turecka do zemí nepřátelským USA. [celá zpráva]

Spojené státy také odmítají vydat Güllena.

Reklama

Výběr článků

Načítám