Hlavní obsah

Spojené státy pokračují v leteckých úderech na Irák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Bagdád

Americké centrální velitelství v úterý oznámilo, že byly podniknuty další letecké údery na postavení sunnitských radikálů z Islámského státu v Iráku. Zasažena byla vozidla i minomet.

Článek

Na postavení minometu podle agentury AP zaútočil u Sindžáru, odkud utekli jezídové, bezpilotní letoun. Minomet ostřeloval kurdské bojovníky.

Podle Pentagonu bylo při dalších úderech bylo zničeno nejméně jedno terénní vozidlo bojovníků Islámského státu (IS) a jeden obrněný transportér. Výzbroj amerického úvodu extremisté ukořistili v iráckých vojenských skladech, jichž se během své ofenzívy zmocnili.

O počtu obětí operace americké velení neinformovalo. Letouny se v pořádku vrátily na základny, uvedl Pentagon.

Útoky se podnikají v době hluboké politické krize v Iráku. Dosluhující irácký premiér Núrí Málikí odmítá, aby vládu sestavil jeho spolustraník Hajdar Abádí. Nařídil však bezpečnostním silám, aby nezasahovaly do současné politické krize a aby se soustředily na boj proti terorismu.

Vojáci od nedělního večera přesto začali obsazovat strategická místa v Bagdádu. Nebylo jasné, zda Málikí nebude chtít vojsko využít k tomu, aby se udržel u moci. Ztratil však podporu nejen USA, ale i Íránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám