Hlavní obsah

Soud nabídl Palestincům kompromis ohledně vystěhování z domů v Jeruzalémě. Odmítli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Palestinské rodiny, jimž hrozí vystěhování z jeruzalémské čtvrti Šajch Džarráh, odmítly kompromisní návrh izraelského soudu. S odvoláním na jednoho z účastníků sporu o tom v úterý informovala agentura Reuters. Jejich spor vedl letos k propuknutí zatím posledního konfliktu mezi Izraelem a Palestinci v Pásmu Gazy.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Jarní palestinské protesty v Jeruzalémě

Článek

V kompromisu rodiny spatřují snahu odepřít jim právo na pozemky. Návrh počítal s tím, že Palestinci získají status chráněných nájemníků, což by oddálilo vystěhování nejméně o 15 let. Vlastnická práva se v něm neřešila.

Šajch Džarráh leží ve východním Jeruzalémě, tedy v části města, již Izrael obsadil za války v roce 1967 a později v rozporu s mezinárodním právem anektoval. Stále v něm žije arabské obyvatelstvo a Palestinci počítají s tím, že Východní Jeruzalém bude hlavním městem jejich státu.

Izraelské soudy nižších instancí dříve schválily vystěhování rodin na základě rozhodnutí, že si Palestinci postavili domy na půdě, která patřila židovským obyvatelům před vznikem státu Izrael v roce 1948. Čtyři z rodin se obrátily na nejvyšší soud, který navrhl kompromis. Vystěhování ale hrozí desítkám dalších rodin.

Další násilí v Pásmu Gazy. Izrael zasáhl 130 cílů, 15 Palestinců zemřelo

Blízký a Střední východ

Snahy vystěhovat palestinské rodiny letos v květnu vedly k nepokojům v Jeruzalémě a jedenáctidenní válce mezi Izraelem a radikály v Pásmu Gazy.

V Jeruzalémě znovu propukly střety, nejméně 80 raněných

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám