Hlavní obsah

Snědli už i kočky a listí ze stromů. Třicet tisíc obyvatel syrského města umírá hlady

Damašek

Na třicet tisíc obyvatel města Madájá obléhaného syrskou armádou už měsíce nepoznalo nic než hlad. Hladomor vyhnal cenu kila rýže až na v přepočtu 6200 korun za kilo a donutil místní lidi sníst kočky a dokonce i listí ze stromů. Madájá se nachází u hranic s Libanonem jen několik desítek kilometrů od Damašku, přesto zůstala zcela odříznuta od světa.

Foto: Handout, Reuters

Vyhladovělý muž ze syrského města Madájá obléhaného armádou prezidenta Bašára Asada.

Článek

„Lidé tu umírají jako ve zpomaleném záběru,“ popsal deníku The Guardian sociální pracovník, který působí přímo na místě. Z jeho hlasu přitom bylo podle britského listu znát, že sám už měsíce strádá.

„V záhonech jsme měli nějaké květiny. Už jsme je ale vytrhali a lístky snědli. Byly hořké, naprosto odporné,“ líčil dále muž.

Do redakce Guardianu poslal několik snímků starších mužů, kteří ve městě zemřeli hlady. „Říkávali jsme, že už nikdy nikdo nezemře hlady, a znovu se to děje,“ připsal k nim.

Další aktivisté z Madáji britským novinářům poslali snímky dětských obětí hladomoru. Na jednom z nich je chlapec v malém kočárku, v němž ho matka vozí, protože je příliš slabý na to, aby chodil.

Foto: Handout, Reuters

Záběr z videa ukazuje podvyživenou dívku z obléhaného syrského města Madája

Končetinu za kytku k jídlu

Školní děti, které ještě mají dost sil na to, aby chodily, riskují své životy, aby v zaminovaných polích sbíraly poživatelné rostliny. Některé už při této zoufalé snaze přišly o končetiny.

„Ve městě nenajdete dítě, jemuž by se v očích nezrcadlilo hladovění,“ tvrdí bývalý příslušník syrských vládních jednotek Ibrahím Abbás. Jeho ani výše zmíněná tvrzení nelze nestranně ověřit, shodují se na nich však všichni, kdo ve městě v poslední době byli a hovořili se západními novináři.

Foto: Handout, Reuters

Vyhladovělý muž ze syrského města Madája obléhaného armádou prezidenta Bašára Asada

Pomsta za obléhanou enklávu

Syrská armáda obléhá sunnitská města Madájá a nedaleké Zabadání od června jako pomstu za dvě rebely obléhané šíitské enklávy, které se nacházejí stovky kilometrů daleko.

Ty, kdo se pokusili využít únikových cest z města, jež se vinou mezi minovými poli, vládní odstřelovači bez milosti zastřelili.

Pomoc do města pustíme, reaguje Damašek

Rebelové a vládní jednotky se už měsíce snaží dojednat humanitární příměří, aby si mohli obyvatele vyměnit. Zatím se ale podařilo vyjednat pouze směnu zraněných. V říjnu byl také jednorázově uvolněn koridor pro zásoby humanitární pomoci. Ta už je ale dávno pryč.

Poté, co o humanitární katastrofě ve městě informovala světová média, se ozval Damašek se slibem, že do města pustí kolony kamiónů s humanitární pomocí. Ve čtvrtek o tom informovala Organizace spojených národů.

Situace obyvatel Madáji je o to horší, že město ve výšce 1300 metrů nad mořem sužuje zima. A pokud se opoziční bojovníci s režimem Bašára Asada rychle nedohodnou, může být už jen hůř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám