Hlavní obsah

Smyčka kolem Kábulu se utahuje, Tálibán získal strategický bod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Povstalci z hnutí Tálibán postupují v dobývání Afghánistánu. Útočí na Mazáre Šaríf a přibližují se hlavnímu městu země Kábulu. Podle televize Al Džazíry už kompletně obsadili provincii Lógar a přiblížili se na 11 kilometrů k metropoli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Do Kábulu přicházejí další vysídlení AfghánciVideo: AP

 
Článek

Tálibán v Lógaru zajal všechny místní vládce, řekla Al Džazíře politička Hoda Ahmadíová. Povstalcům se podařilo dobýt i okres Chahar Asjab, který se nachází 11 kilometrů jižně od hlavního města.

Už v pátek povstalci převzali kontrolu nad Púli Alamem, což je správní středisko Lógaru a strategicky výhodné místo pro případný útok na Kábul.

Do Kábulu dorazili američtí vojáci pomáhat s evakuací. Vláda nejspíš brzy padne, čekají USA

Zahraniční

Na přetížené letiště v Kábulu mezitím přilétají letadla s americkými vojáky. Během víkendu jich mají přiletět na tři tisícovky. V Kábulu mají pomoci s evakuacemi.

Kvůli bojům vlády s Tálibánem bylo vysídleno asi 30 tisíc rodin, ty teď našly dočasný azyl v parku hlavního města, kde jsou nuceni žít ve stanech nebo pod slabými přístřešky.

Foto: Sidiqullah Khan, ČTK/AP

Povstalci z hnutí Tálibán dobývají Afghánistán

Afghánský prezident Ašraf Ghání v sobotu v krátkosti promluvil k lidu skrze televizi.

„Jsem si vědom vašich obav. Chci vás ujistit, že jako váš prezident se soustředím na to, abychom se vyhnuli další nestabilitě, agresi a nucenému vysídlování. Z těchto důvodů jsem zahájil konzultace s politickými osobnostmi, různými etnickými vůdci i mezinárodními partnery. Ať žije Afghánistán,“ řekl.

Tálibán je blízko Kábulu, dobyl Mazáre Šaríf. Vládní jednotky prchají

Zahraniční

V Afghánistánu pokračuje boj o Mazáre Šaríf, což je poslední ze tří velkých měst, v němž zatím afghánská vláda drží kontrolu. Tálibánci se za poslední týden zmocnili 18 provinčních metropolí, kterých je celkem 34. Kontrolují většinu severu, západu i jihu země.

Reklama

Výběr článků

Načítám