Hlavní obsah

Slovenští letci mají školit afghánské piloty vrtulníků

ČTK, ivi
Bratislava

Slovenští instruktoři budou školit v Afghánistánu technický personál tamní armády na vrtulnících ruské výroby Mi-17. Výcvikem na helikoptérách se Slovensko podle ministerstva obrany zapojí do nové mise Severoatlantické aliance (NATO). Mandát ještě musí schválit vláda a parlament.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vrtulník Mi-17 slovenských vzdušných sil

Článek

Do nové mise Rozhodná podpora se zapojí celkem 66 slovenských vojáků. Budou zabezpečovat zdravotnickou podporu a působit v oblasti speciálních operací. Nově se zúčastní také výcviku technického personálu afghánské armády na vrtulnících Mi-17.

Celkově vyšle NATO do Afghánistánu 12 tisíc vojáků, kteří budou pomáhat s výcvikem tamních bezpečnostních sil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Afghánské piloty školí i Češi

Slovensko má jednobarevnou vládu strany Směr-sociální demokracie, která má pohodlnou většinu i v parlamentu. Po schválení mise absolvují slovenští vojáci výcvik v Chorvatsku a následně budou začleněni do leteckého výcvikového týmu NATO Air Advisory Team.

Výcvik příslušníků vzdušných sil afghánské armády zajišťují také čeští vojáci. Česká vrtulníková jednotka má na starosti nejen výcvik pilotů strojů Mi-35 a Mi-17, ale i palubních techniků a střelců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám