Hlavní obsah

Situace na Náhorním Karabachu se znovu vyostřila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baku

Situace na Náhorním Karabachu se znovu vyostřuje. Ázerbájdžán podle agentury AFP oznámil, že ovládl několik pozic a zničil arménské cíle v této horské enklávě, o níž země naposledy svedla s Arménií válku v roce 2020. Obě strany už dříve oznámily, že při střetech v oblasti zahynuli nejméně dva arménští bojovníci a jeden ázerbájdžánský voják, což vyvolalo obavy z nové války.

Foto: Profimedia.cz

Ázerbájdžán ovládl několik pozic v Náhorním Karabachu.

Článek

Vzhledem k eskalaci napětí ve středu vůdce neuznávané karabašské republiky Arajik Harutjunjan vyhlásil částečnou vojenskou mobilizaci.

Náhorní Karabach ovládli na přelomu 80. a 90. let arménští separatisté. Boje si tehdy vyžádaly na 30 tisíc mrtvých a statisíce uprchlíků. Další z kol konfliktu mezi oběma znesvářenými stranami vypuklo na podzim roku 2020.

Měsíc po bojích o Náhorní Karabach. Rána je stále otevřená

Evropa

Během šestitýdenní války Arménie utrpěla porážku a územní ztráty, ale i díky zprostředkování Ruska si podržela kontrolu nad většinou enklávy. Počet obětí předloňského konfliktu se odhaduje na 5600.

Na základě dohody o příměří, kterou zprostředkovala Moskva, zamířily na zbývající části území ovládaného separatisty ruské mírové jednotky.

Představitelé obou zemí se ze středečního obnovení střetů obvinili navzájem. Ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax uvedlo, že situace v Náhorním Karabachu se zhoršila, a obvinilo z jednoho porušení příměří Ázerbájdžán. Moskva podotkla, že její jednotky se společně se zástupci obou zemí snaží situaci stabilizovat.

Evropská unie vyzvala obě strany k okamžitému zastavení nepřátelských akcí na Náhorním Karabachu a mluvčí šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella vyzval zúčastněné, aby respektovali příměří a vrátili se k jednacímu stolu. K porušování příměří v regionu dochází poměrně pravidelně, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám