Hlavní obsah

Sestřelili jsme zahraniční dron, oznámil Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránské síly v pátek ráno sestřelily zahraniční dron, uvedla státní tisková agentura IRNA s odvoláním na vysokého guvernéra provincie Chúzestán. Komu ovšem dron patřil a jaké bylo jeho určení, IRNA nezveřejnila.

Článek

„Sestřelený dron rozhodně patřil zahraniční zemi. Jeho vrak byl vyzvednut a bude vyšetřen,“ řekl guvernér provincie Chúzestán Gholámréza Šaríatí.

Sestřelen byl nad přístavem Máhšahr na pobřeží Perského zálivu. Podle agentury Tasmín byl dron ”sestřelen v íránském vzdušném prostoru raketou země vzduch Mersad, která je íránského původu“.

Íránská arabskojazyčná televize Alam uvedla, že „obyvatelé přístavního města imáma Chomejního slyšeli v pátek ráno zvuk vypálené rakety.“

Není jasné, zda byl dron civilní, či vojenský.

Írán sestřelil velký americký špionážní dron

Blízký a Střední východ

Spojené státy uvedly, že nezaznamenaly žádné ztráty svých dronů na Blízkém východě . Izrael se k dronu se nevyjádřil. V červnu Írán sestřelil americký špionážní dron RQ-4 Global Hawk.

Foto: Reuters TV, Reuters

Íránský systém protivzdušné obrany Chordad 3 použitý k sestřelení dronu RQ-4C

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám