Hlavní obsah

Sestřelili jsme americký špionážní letoun, tvrdí Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán údajně sestřelil americký bezpilotní špionážní letoun nad svým jaderným zařízením nedaleko Komu v centrální části země. Oznámila to agentura AP s odvoláním na zprávu, která se ve středu objevila na webu státní televize.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun Predator

Článek

Televize řízená Klubem mladých novinářů citovala poslance Alího Afghazadího Dafsarího, podle něhož letoun nad Fardouským jaderným střediskem sestřelily íránské revoluční gardy. Ve zprávě nebylo uvedeno, kdy se incident stal, ani žádné jiné podrobnosti.

Existenci Fardouského jaderného střediska přiznal Teherán teprve v roce 2009 poté, co ho identifikovaly západní zpravodajské služby. Toto odhalení prohloubilo nedůvěru vůči Íránu a vedlo k rozšíření mezinárodních sankcí vůči němu v létě 2010.

Právě do tohoto zařízení, vybudovaného v blízkosti vojenského komplexu kvůli jeho případné obraně, chce Írán přemístit svou produkci uranu obohacovaného na 20 procent z dosud využívaného zařízení v Natanzu. Jak oznámil počátkem června šéf Íránské organizace pro jadernou energii Ferejdún Abbásí, hodlá Teherán zároveň zvýšit produkci uranu obohaceného na vyšší úroveň na trojnásobek.

Obohacování uranu je už řadu let jádrem kontroverze mezi Teheránem a částí mezinárodního společenství, které se obává, že se Írán snaží přes vytrvalé ujišťování o mírovém, energetickém zaměření svého jaderného programu tajně vyrobit nukleární zbraň.

Reklama

Výběr článků

Načítám