Hlavní obsah

Šéf syrské exilové opozice kritizoval Západ za nečinnost

Damašek

Šéf syrské exilové opozice Abdal Básit Sajdá obvinil Západ z nečinnosti, která podle něj vede k růstu vlivu ozbrojených islamistů v Sýrii. Reagoval na středeční prohlášení americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, která prohlásila, že dny Syrské národní rady (SNC), již Sajdá vede, jsou sečteny. Armáda i ve čtvrtek bombardovala Damašek a jeho okolí.

Foto: Zakwan Hadeed, Reuters

Zničené ulice města Marat al-Numan po náletu

Článek

Vrtulníky bombardovaly jihodamašskou čtvrť Hadžar Asvád, letadla pak útočila na blízké město Harastu. Letectvo je zapojeno také do bojů v severosyrském Idlibu, od středeční noci pokračují boje v Halabu. Při incidentu na libanonské hranici zahynul syrský civilista a deset libanonských policistů bylo zraněno. Konflikt způsobil syrský automobilista, když nezastavil u silniční hlídky.

Syrští opoziční bojovníci při několika útocích na severu země zabili 28 vojáků. Dle syrské organizace pro lidská práva povstalci zaútočili na tři vojenské hlídky u města Sarákib v provincii Idlib. Armáda v minulých bojích přišla o kontrolu nad rozsáhlými částmi této provincie, ale snaží se udržet zásobovací trasu z Damašku na sever. Sarákib na ní leží.

Musí bojovat i s Kurdy

Stěžují si také, že musí bojovat s Kurdy, což vlastně vůbec nechtějí a velmi je to vyčerpává. "Chceme bojovat s režimem a místo toho bojujeme na nové frontě, na níž být nechceme," citovala agentura Reuters jednoho z bojovníků opozice.

Opoziční armáda počítá s podporou Turecka. S ním ale bojuje Kurdská strana pracujících (PKK), s níž jsou spojeni i syrští Kurdové. Skupiny napojené na PKK proto podnikají výpady proti vzbouřencům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám