Hlavní obsah

Šéf izraelské diplomacie má na krku obvinění ze zneužití důvěry

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelský ministr zahraničních věcí Avigdor Lieberman čelí obvinění ze zneužití důvěry. Hrozila mu závažnější obvinění, která však nakonec vznesena nebyla, napsal server Haaretz. Lieberman nehodlá odstupovat.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Článek

Vyšetřování trvalo 12 let, policie Liebermana podezřívala z praní špinavých peněz, zastrašování svědka, podvodu a zneužití důvěry. Lieberman podle vyšetřovatelů v mezidobí 2001 a 2008 přijímal úplatky od podnikatelů působících v zahraničí. Údajně se jednalo o milióny dolarů, které pak měly být  „proprány“ mimo jiné přes fiktivní firmy v zámoří.

Lieberman ve zmíněné době zastával funkci poslance, ale působil také na několika vládních postech.

Obvinění vyvolalo spory

Generální prokuratura ale na doporučení policie nedala, respektive shledala, že vyšetřovatelé nemají k dispozici dostatek důkazů, a rozhodla se šéfa diplomacie obvinit „pouze“ ze zneužití důvěry. Ministr se aktivně zasazoval o kariérní povýšení velvyslance v Bělorusku Ze'eva Ben-Arjeho a přitom zatajil, že ambasadora vyšetřuje běloruská policie.

Někteří právníci se domnívají, že obvinění je sporné. Lieberman podle nich nejednal čestně, ale nikoliv nezákonně.

Není ani jasné, zda by měl Lieberman odstoupit, on sám to odmítá. Podle výnosů soudů musí člen vlády odstoupit, jestliže čelí obvinění ze závažných trestných činů. Není ale pro takové případy dáno, co je závažný trestný čin. V minulosti ovšem z funkce odstoupil premiér Ehud Olmert kvůli obvinění z korupce. Soud ho později většiny obvinění zprostil.

Je možné, že Lieberman už brzy ve vládě beztak nebude, protože Izrael čekají v druhé polovině ledna předčasné volby. Jeho ultrapravicová strana Izrael je náš domov si nicméně v průzkumech vede dobře.

Reklama

Výběr článků

Načítám