Hlavní obsah

Saúdští občané mají odjet z Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Saúdská Arábie v úterý vyzvala své občany v Libanonu, aby zemi opustili. Stalo se tak čtyři dny poté, co Rijád zastavil vyplácení vojenské pomoci do Libanonu ve výši tří miliard dolarů (74 miliard korun) v reakci na libanonské šíitské hnutí Hizballáh. Saúdskou Arábii následovaly další dvě země – Bahrajn a Spojené arabské emiráty. Ty rovnou svým občanům cesty do Libanonu zakázaly.

Foto: Profimedia.cz

Saúdský král Salmán bin Abd al-Azíz

Článek

Saúdské ministerstvo zahraničí vyzvalo „všechny občany, aby z bezpečnostních důvodů do Libanonu necestovali“, a požádalo „občany, kteří v Libanonu pobývají anebo jsou tam na návštěvě, aby v zemi nezůstávali, pokud to není zcela nezbytné“, informovala agentura SPA.

Saúdové už minulý pátek ohlásili, že zastavují vyplácení třímiliardové vojenské pomoci Libanonu. Jako důvod uvedli, že si povšimli „nepřátelských postojů Libanonu vyvěrajících z pevné kontroly státu Hizballáhem“. Kromě toho Rijád zastavil vyplacení zbytku z miliardového balíku pomoc pro libanonskou bezpečnost.

Sunnité proti šíitům

V Libanonu přetrvává politická krize a země je třetím rokem bez prezidenta. Bojovníci hnutí Hizballáh, které je zastoupeno v parlamentu i ve vládě, se po boku Íránu a Ruska účastní bojů v Sýrii na straně režimu Bašára Asada. Naopak Saúdové a další arabské sunnitské země chtějí Asadův odchod a podporují jeho protivníky.

Soupeření s Íránem vyústilo minulý měsíc v přerušení vztahů Saúdské Arábie s Íránem. Ke vztahům s Libanonem nově Rijád prohlásil, že je „komplexně přehodnocuje“. Na předáky Hizballáhu Saúdové uvalili sankce.

Libanonská vláda v pondělí uvedla, že chce vztahy se Saúdskou Arábií napravit. Do země proto vyšle delegaci ministrů vedenou premiérem Tammámem Salámem. Hizballáh ovšem tvrdí, že Saúdové nemají pro Libanon peníze, protože je utratili v Jemenu v bojích proti tamním šíitským povstalcům.

Své občany od cesty do Libanonu po Rijádu odrazují i Bahrajn a Spojené arabské emiráty. Ty také odvolaly část svého diplomatického sboru v Libanonu a svým občanům cestování do země rovnou zakázaly.

Související téma:

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám