Hlavní obsah

Hizballáh hrozí Izraeli krvavou odplatou za smrt jednoho ze svých vůdců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Vůdce radikálního libanonského šíitského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh opět pohrozil Izraeli, že ho čeká odplata za smrt předního člena Hizballáhu Sámira Kantara. Ten byl zabit před týdnem při útoku v Sýrii, ke kterému se přihlásila Syrská svobodná armáda. Nasralláh ale tvrdí, že Kantar zahynul při izraelském náletu na rezidenční budovu ve městě Džaramáná.

Článek

"Izraelci by se měli oprávněně obávat... Nemůžeme sionistům odpustit, že prolévají krev našich mudžáhidů... kdekoli ve světě," prohlásil Nasralláh.

Kantar byl v židovském státě vězněn za útok ve městě Naharija, při kterém v roce 1979 zastřelil izraelského muže před očima jeho čtyřleté dcery, které pak pažbou pušky rozdrtil lebku. Přes odpor části veřejnosti byl v roce 2008 propuštěn do Libanonu výměnou za vrácení ostatků dvou unesených a zabitých izraelských vojáků.

Izrael Kantarovu smrt uvítal, nicméně nepotvrdil, že by za útokem stál. [celá zpráva]

Podle šéfa Hizballáhu je nicméně odplata za Kantarovu smrt vůči Izraeli nevyhnutelná bez ohledu na to, jaké to bude mít následky. Nasralláh to uvedl na ceremonii u příležitosti uplynutí týdne od Kantarovy smrti. Izraelci by se podle něj měli připravit na to, že k odvetě může dojít uvnitř Izraele nebo mimo něj.

Izrael bere hrozbu vážně

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon uvedl, že židovský stát bere tyto hrozby vážně. Obvinil rovněž Írán, který podporuje Hizballáh, z toho, že se snaží "vytvořit novou teroristickou frontu na Golanských výšinách".

V této oblasti panuje v souvislosti s válkou v Sýrii zvýšené napětí. Větší část Golanských výšin obsadil Izrael po šestidenní válce v roce 1967 a později anektoval. Mezinárodní společenství tento krok neuznalo.

Sýrie kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrů čtverečních, Izrael přibližně 1200 čtverečních kilometrů.

Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, jež střeží mezinárodní pozorovací mise OSN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám