Hlavní obsah

Saúdské komando se po vraždě novináře radovalo, tvrdí řidič, který agenty vezl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Podezřelé z vraždy saúdského novináře Džamála Chašukdžího, které zadrželi v Saúdské Arábii, Rijád do Turecka nevydá. Uvedl to v sobotu list Hürriyet. Současně zveřejnil výpověď tureckého řidiče, který část vražedného komenda vezl. Muži se prý po akci radovali a popíjeli. Velitel skupiny přitom patří do bezpečnostního týmu korunního prince Muhammada bin Salmána.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turečtí vyšetřovatelé před saúdskoarabským konzulátem

Článek

Zadržené budou stíhat v Saúdské Arábii, uvedl saúdskoarabský ministr zahraničí Adíl Džubajr. Turecko přitom požadovalo vydání osmnácti podezřelých z vraždy novináře na konzulátu v Istanbulu, mezi nimiž je patnáct členů komanda. Obviňuje je z přípravy a spáchání naplánované vraždy, z mučení a krutosti.

„Tato záležitost přerostla v hysterii,” tvrdí Džubajr. Lidé podle něj připsali jistou vinu Saúdské Arábii dříve, než skončilo vyšetřování. Království podle něj dalo jasně najevo, že ti, kdo jsou za čin zodpovědní, také zodpovědnost ponesou. Podle Saúdů jde o neschválenou akci bezpečnostních služeb.

Turecký ministr spravedlnosti Abdulhamit Gül zdůraznil, že očekává vydání mužů, protože vražda byla spáchána na území Turecka. [celá zpráva] Obě země však nemají uzavřenou dohodu o vydávání podezřelých. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan také požaduje, aby mu Rijád prozradil jméno tureckého komplice, který pomohl odvézt tělo zavražděného novináře.

Vrazi se radovali a pili

Turecký řidič, který vezl část komanda 2. října z letiště do hotelu, na konzulát a zpátky popsal jeho chování soukromé stanici A Haber: „V 3:20 přistálo devět lidí. Najali si tři z našich aut. Mezi třemi lidmi ve voze, který jsem řídil já, byl i (velitel) Mahír Abdalazíz Matríb. Chtěli, abych je odvezl od jejich hotelu, a pak byl zpátky kolem osmé, abych je odvezl na konzulát.“

Řidič prozradil, že na konzulátu byl otevřený vjezd. Dodal, že viděl, jak z něj asi po hodině odjíždějí tři diplomatická vozidla a černá dodávka se zatemněnými skly.

„Pamatuju si, že jsem před konzulátem viděl Chášukdžího tureckou nevěstu, protože tam čekala stejně dlouho jako já. Během té doby bezpečnostní pracovníci konzulátu odmítli komukoli vstup, řekli, že uvnitř je inspekce. Chášukdží nevyšel ven a člen saúdské skupiny mě zavolal po dvou hodinách, abych je odvezl zpět do hotelu. „Ptali se mě, kde by se najedli, a já je vzal do restaurace s dönerem. Byli rozradostnění. V autě kouřili a pili alkohol.“

Podle listu The New York Times nejméně devět z patnácti lidí, které identifikovali turečtí vyšetřovatelé, pracovali pro saúdskoarabské tajné služby, armádu nebo ministerstva. Matríb, který vedl tým, často cestoval s korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Podle agentury Reuters je Matríb vysoce postavený zpravodajský důstojník, který je členem bin Salmánova bezpečnostního týmu.

Turecko opakovaně uvádělo, že novinář byl zabit na příkaz nejvyšších kruhů.

USA kritizují Rijád

Na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Bahrajnu řekl americký ministr obrany James Mattis, že vražda zhoršila bezpečnost v oblasti. „Při našem společném zájmu o mír a respektu k lidským právům musí vražda Džamála Chášukdžího na půdě diplomatické mise znepokojit nás všechny. Selhání jakéhokoli národa v otázce mezinárodních právních norem podrývá regionální stability,“ prohlásil Mattis. Ministr obrany se v projevu vyhnul komentáři k výzvám některých členů Kongresu, aby Spojené státy kvůli vraždě zastavily zbrojní dodávky Saúdské Arábii, uvedla ČTK.

Z jeho projevu je ale také možné vyčíst, že USA nehodlají kvůli Chášukdžího případu obětovat své spojenectví s Rijádem, i když Spojené státy již odebraly víza 21 Saúdským Arabům spojovaným s vraždou.

Reklama

Související články

Česko stáhne z Rijádu diplomata

Česko v reakci na vraždu novináře Džamála Chášukdžího stáhne ze své ambasády v Rijádu jednoho diplomata. Případné další formy sankcí bude Praha koordinovat...

Výběr článků

Načítám