Hlavní obsah

Saúdská Arábie varovala Trumpa před omezováním dovozu ropy do USA

Marakéš

Saúdská Arábie v úterý varovala Donalda Trumpa, že může ohrozit americkou ekonomiku, jestliže splní svůj předvolební slib a bude blokovat dovoz ropy do USA. Trump během předvolební kampaně sliboval, že dosáhne „naprosté energetické nezávislosti Ameriky“ na „nepřátelích a ropných kartelech“.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Saúdský ministr energetiky Chálid al-Fálih připomenul, že USA „více než kdokoli jiný těží z globálního volného obchodu” a že „energie je krví globální ekonomiky”. Dal tím najevo, že podobná omezení by se nakonec mohla obrátit proti USA.

Fálih dodal, že i když USA dovážejí milióny barelů ropy, také „velmi těží“ z toho, že mohou svobodě exportovat zboží ve „významných objemech“. Naznačil také, že by takovýto krok mohl znamenat, že se USA zpronevěří svým idejím. „USA nese vlajku kapitalismu a volného trhu,“ připomněl Fálih.

„Myslím si, že těžařský průmysl mu také doporučí, že blokování obchodu s jakýmkoli produktem není zdravé,“ řekl v Marrákéši listu Financial Times ministr, který stojí v čele saúdské státní ropné firmy Aramco.

Falih dodal, že stále čeká, co Trump přesně udělá, až v lednu nastoupí do funkce. Upozornil, že se některá z jeho vyjádření mohou změnit a že jeho vláda by měla dostat čas, aby všechno strávila.

Saúdům víc záleží na klimatu

Podle ministra Trump přišel i s pozitivními vyjádřeními ohledně významu fosilních paliv. Neshoduje se s ním však k postoji k ochraně klimatu: „Potřebujeme se zabývat změnami klimatu, potřebujeme limit na globální růst teplot, ale nemůžeme to dělat za cenu toho, že budeme udržovat lidi v chudobě a zastavíme jejich ekonomický rozvoj.“

Ministr vyprahlé pouštní země nesouhlasí s Trumpovým negativním postojem k Pařížské dohodě. Tu by chtěl budoucí šéf Bílého domu zrušit, protože podle něj fámu o klimatických změnách vypustila Čína, aby poškodila americký průmysl.

Fálih, který se účastnil schůzky k plnění Pařížské dohody, dodal, že vzhledem k průmyslové a technologické vyspělosti Spojených států, je plnění požadavků smlouvy o klimatu snazší pro Američany než pro chudší národy. „Myslím si, že USA mají možnost mnohem větší pružnosti, aby mohly splnit pařížské limity s menšími oběťmi, než ekonomiky závislé na extenzivním využití energie, jako jsou indická, čínská a další,“ apeloval Fálih.

Reklama

Výběr článků

Načítám